Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken upozorava Iran i Izrael da ne 'eskaliraju' sukob

(Patria) - Iran i Izrael bi trebali izbjegavati eskalaciju sukoba, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, javio je AFP.

„Niko ne bi trebao eskalirati ovaj sukob. Angažovani smo u intenzivnoj diplomatiji sa
saveznicima i partnerima, prenoseći tu poruku direktno Iranu. Tu poruku smo prenijeli direktno Izraelu“, rekao je Blinken novinarima.

Iran je obećao odgovor nakon što je Izrael osumnjičen za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

„Naša posvećenost sigurnosti Izraela je čvrsta. Nastavićemo da branimo Izrael od napada terorističkih grupa ili njihovih sponzora, baš kao što ćemo nastaviti da branimo naše trupe“, rekao je Blinken.

„Ali svi u regionu treba da shvate da dalji napadi samo produžavaju sukob, nestabilnost, nesigurnost za sve“, dodao je.

Blinken je, govoreći nakon razgovora s australijskim ministrima vanjskih poslova i odbrane na američkoj pomorskoj akademiji u Annapolisu, Maryland rekao da Sjedinjene Države intenzivno rade na deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku i na sprječavanju širenja sukoba.

Blinken je ranije tokom dana razgovarao telefonom sa jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem. Jordan, na delikatnom mjestu sa svojom velikom palestinskom populacijom i mirovnim sporazumom s Izraelom, odigrao je ključnu ulogu u aprilu pomažući Sjedinjenim Državama da obaraju iranske projektile i dronove, osiguravajući minimalnu štetu u Izraelu.

Safadi je u nedjelju otputovao u Teheran kako bi razgovarao o situaciji. Blinken je odbio da direktno odgovori da li će Jordan ponovo podržati akciju protiv iranskog napada, rekavši samo da američki partneri žele prekid sukoba.

Hamas je u utorak imenovao Yahya Sinwara, navodnog organizatora napada na Izrael 7. oktobra, za svog novog političkog šefa koji će naslijediti Haniyeha. Blinken je umanjio uticaj njegovog imenovanja, rekavši da je Sinwar uvijek bio „primarni donosilac odluka“.

„Ovo samo naglašava činjenicu da je na njemu zaista da odluči hoće li krenuti naprijed s
prekidom vatre koji će očigledno pomoći tolikom broju Palestinaca u očajničkoj potrebi“, rekao je Blinken.

#AntonyBlinken #Gaza #Izrael #Svijet