Članak

IZRAEL UBIO RANIJEG

Hamas imenovao Sinwara za svog vođu nakon atentata na Haniyeha

(Patria) - Hamas je imenovao svog lidera u Gazi Yahya Sinwara za nasljednika bivšeg političkog šefa Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u Teheranu prošle sedmice, saopštila je grupa u utorak.

Izrael optužuje Sinwara da je bio jedan od organizatora napada na Izrael 7. oktobra, javile su agencije. Sinwar se krio u Gazi, prkoseći pokušajima Izraela da ga ubije od početka rata u oktobru.

„Islamski pokret otpora Hamas objavljuje izbor lidera Yahya Sinwara za šefa političkog biroa pokreta“, navodi se u saopštenju grupe.

AFP je citirao visokog dužnosnika Hamasa koji je rekao da odabirom Sinwara grupa šalje
„snažnu poruku okupaciji (Izraelu) da Hamas nastavlja svoj put otpora“.

„Ubistvo Haniyeha, koji je vjerovao u postizanje sporazuma o prekidu vatre i dogovoru o
razmjeni zarobljenika, navodi Hamas da izabere vođu koji upravlja bitkom i otporom protiv neprijatelja“, dodao je zvaničnik.

Sinwar, koji je pola svog života proveo u izraelskim zatvorima, najmoćniji je vođa Hamasa koji je ostao živ nakon atentata na Haniyeha. Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat, ali je rekao da je ubio druge visoke lidere, uključujući zamjenika vođe Hamasa Saleha al-Arourija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohammeda Deifa, vojnog zapovjednika pokreta.

Rođen u izbjegličkom kampu u gradu Khan Younis na jugu Gaze, Sinwar (61) je izabran za vođu Hamasa u Gazi 2017. godine nakon što je stekao reputaciju nemilosrdnog neprijatelja Izraela.

#Hamas #ubistvo #Svijet