Članak

SARAJEVO

Smjena bjegunca Galića i dalje na čekanju: Vijeće ministara nije održalo sjednicu, Nešić povukao tačku dnevnog reda

(Patria) - Vijeće ministara BiH danas nije razriješilo Zorana Galića, a sjednica zapravo nije ni održana jer očito nije bilo saglasnosti pa je ministar sigurnosti Nenad Nešić povukao tačku dnevnog reda.

Nezavisni odbor PSBiH ranije je donio zaključak i uputio ga Vijeću ministara BiH da se razmotri mogućnost smjene Zorana Galića. Ovakav zahtjeva je došao nakon što je Galić dobio status osumnjičenog u akciji "Kings". On je trebao biti priveden, no prije hapšenja je pobjegao u Hrvatsku.

Smjena bjegunca Zorana Galića ostat će na čekanju, a nova redovna sjednica Vijeća ministara BiH očekuje se u posljednjoj sedmici ovog mjeseca.


Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH raspisivanje potjernice za Galićem.

Prema ovlaštenjima koje ima Nezavisni odbor je jedino tijelo nadležno da pokrene smjenu direktora i zamjenika policijskih agencija. Nezavisni odbor je dobio zahtjev za razrješenje koji uopšte nisu razmatrali, već su iz svoje nadležnosti Vijeću ministara BiH otvorili put za smjenu Galića.

Ukoliko bi bio smijenjen, a ne razriješen kako to traži Galić iz Hrvatske, ne bi ostvario nikakve beneficije. Ako bi ga razriješili to bi mu omogućilo i otpremninu povodom penzionisanja.

Galiću je za mjesec juli obračunata plaća isključivo za dane koje je proveo na poslu. S obzirom da nije zvanično otvorio bolovanje niti je dostavio doznake za isto, a zatim mu nije omogućeno ni korištenje godišnjeg odmora koji se ranije planira u policijskim agencijama, onda je zatražio razrješenje sa datumom kada je napustio BiH. Prema informacijama Patrije Galić je uslove za penzionisanje ispunio i ranije, a ne od 8. jula kada je odlučio to iskoristiti i pokušati izbjeći smjenu.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum Galiću nije omogućio korištenje godišnjeg odmora, a do 25. jula nije dostavio ni doznake za bolovanje, zbog čega mu nije mogla biti popunjena ni šiht lista za dane koje nije proveo na poslu.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je nakon prošle sjednice Vijeća ministara BiH da nema vremena za gubljenje, te ako bude potrebe zasjedat će telefonski i očitovati se po tom pitanju.

No, ovakve stvari ne mogu se rješavati telefonom i ovisiti o glasu jednog čovjeka iz bilo kojeg naroda.


Nešić kao ministar sigurnosti i kao neko ko tvrdi da je legalista prvi bi trebao pozvati na smjenu Galića, a ne ostaviti prostor za kojekakva usaglašavanja sa HDZ-om čiji je Galić kadar da li će se bjeguncu omogućiti da još i naplati svoj bijeg od pravosuđa.

#HDZ #Hrvatska #Kings #NenadNešić #SIPA #Sipa #Tužilaštvo #ZoranGalić #BiH

Love this article. Join a large and active community of uno online players.