Članak

KOSOVO

Ono što se desilo na aerodromu u Skoplju je kršenje međunarodnih pravila

Predsjedništvo Kosova je saopštilo da je za žaljenje način na koji je u Skoplju tertiran incident koji se dogodio sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani na skopskom aerodromu prošle nedjelje.

Predsjedništvo Kosova je u danas objavljenom saopštenju navelo da je za žaljenje način na koji je u Skoplju na jučerašnjoj konferenciji za novinare premijera Kosova Albina Kurtija i premijera Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog, tretiran incident protiv Kosova “jer je još više doprinio propagandi protiv Kosova".

“Ono što se desilo na aerodromu u Skoplju je jasno kršenje međunarodnih pravila priznatih i primjenjenih širom svijeta, pa Predsejdništvo očekuje da bude obaviješteno o preduzetim mjerama u vezi sa ovim kršenjima, kako je istaknuto u protestnoj noti koju je uputilo Kosovo”, stoji u saopštenju, prenosi Anadolija.

“Dok cijenimo izvinjenje premijera Sjeverne Makedonije, nažalost, do sada nijedna institucija Sjeverne Makedonije nije se bavila pitanjima navedenim u protestnoj bilješci koja se odnosi na kršenje međunarodnog prava u vezi sa Republikom Kosovom. Naprotiv, bez ikakvog oklijevanja, otvoreno su prihvatili takvo kršenje.

Nema potrebe za dodatnim izvještajima i istragama o činjeničnom stanju, jer su potpuno irelevantni pred javnim prihvatanjem institucija Sjeverne Makedonije da je takvo pravilo nametnuto namjerno, uprkos jasnim zahtjevima međunarodnog prava”, naglašava Predsjedništvo Kosova.

Premijer Mickoski je rekao da očekuje detaljan izvještaj o ovom slučaju i da mu je žao što se to dogodilo.

Tokom incidenta na aerodromu u Skoplju pripadnik obezbeđenja Aerodroma Skoplje (TAV) pokušao je da uzme lični telefon predsjednice Kosova Vjose Osmani, a nakon što ona to nije dozvolila bila je i fizički odgurnuta.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova je tim povodom uputilo protestnu notu Sjevernoj Makedoniji. Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo žaljenje zbog nesporazuma koji se dogodio.

#region #PredsjednistvoKosova #VjosaOsmani #Skoplje #AlbinKurti #HristijanMickoski #Aerodrom #ProtestnaNota #MeđunarodnoPravo #Izvinjenje #FizičkiOdgurnuta