Članak

KANTON SARAJEVO

Resorno ministarstvo demantuje da su odobrili krčenje šume na Bjelašnici: Postoje mjere zaštite prirode

(Patria) - Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo oglasili su se, kako navode, povodom pokušaja diskreditacije Ministarstva i optužbi na račun Bojana Bošnjaka, resornog ministra, kroz tumačenja da su Ministarstvo i ministar dali saglasnost za krčenje, sječu šume i gradnju na Bjelašnici, te demantuju ove navode:

“Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je u primjeru Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica radilo sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim normama, bez bilo kakvog favoriziranja grupa ili pojedinaca, te s vrlo jasnom namjerom zaštite prirodnog bogatstva na planini Bjelašnica.

Javnost podsjećamo da davanje pozitivnog mišljenja na jednu studiju nije davanje saglasnosti za gradnju a posebno nije davanje saglasnosti za krčenje i sječu šume na štetu prirode i ukupnog biodiverziteta, pogotovo ako to nije u nadležnosti institucije kao što je ovo Ministarstvo.

Dokument o kojem se u javnosti špekuliše je možda iz 2021. godine. Međutim, dokument iz 2024. godine, koji očigledno nije shvaćen, a vjerovatno ni pročitan, dostupan je na web stranici Ministarstva i dokument je iza kojeg stoji Vlada Kantona Sarajevo, a to je Izvještaj o strategijskoj procjeni uticaja na okoliš za izmjene i dopune Regulacionog plana 'Sportsko-rekreaciono područje Bjelašnica'.

Kroz potrebne procedure za davanje predmetnog mišljenja pribavljena su mišljenja i drugih nadležnih institucija, što je ugrađeno u dokument koji se kao i Ministartvo pokušava diskreditirati ovih dana. Vodeći se svim principima vladavine i provedbe zakona, u Mišljenju o Izvještaju o strategijskoj procjeni na okoliš za navedeno područje, jasno su propisane mjere zaštite prirode i okoliša koje se moraju poduzimati prilikom budućeg razvoja Bjelašnice.

Podvlačimo, tim Izvještajem ni na koji način se ne amnestiraju eventualni ili moguće ranije provedeni postupci.

Za svako kršenje navedenih dokumenata i drugih akata postoje pravosudni organi čiji rad podržavamo i s kojima ćemo, naravno, sarađivati u cilju zaštite Bjelašnice i kao prirodne i kao sportsko-rekreativne atrakcije", navodi se u demantiju.

#BiH #Ministarstvo #BojanBošnjak #Bjelašnica #Sarajevo #SportskoRekreaciono #VladaKantona #RegulacioniPlan #StrategijskaProcjena #PrirodnoBogatstvo #ZaštitaPrirode