Članak

PARIZ

Košarkaši Srbije nakon produžetka i velikog preokreta izborili polufinale Olimpijskih igara

(Patria) - Košarkaška reprezentacija Srbije pobijedila je danas u Parizu selekciju Australije nakon produžetka rezultatom 95:90 i plasirala se u polufinale Olimpijskih igara.

Nevjerovatan preokret napravila je Srbija u četvrtfinalu Olimpijskih igara protiv Australije. Imali su Orlovi minus 24 u jednom trenutku, no fenomenalnom igrom u drugom poluvremenu došli su do trijumfa i prolaska u polufinale.

Većim dijelom prve dionice igrala se izjednačena košarka. Australci su imali konstantno vodstvo, no Srbija je bila blizu sve do posljednje dvije minute kada kreće velika serija Australaca.

Nezaustavljiv je bio Patty Mills. U finišu prve dionice i serijom od 12:0 Australija odlazi na 14 poena razlike nakon deset minuta igre, 31:17.

Mills i ekipa nastavili su rešetati koš Srbije i u drugoj dionici. Razlika je otišla na plus 24, 44:20.

Odlučio je potom Pešić igrati s dva centra. Jokić i Milutinov su se našli na parketu, Srbija je uspjela usporiti razigrane Australce i spustiti razliku.

Stao je u tim trenucima šut Australce. Došla je Srbija na minus 11 u jednom trenutku, a na odmor se otišlo s 12 poena prednosti u korist Australije, 54:42.

Treći period donosi potpuni povratak Srbije u meč. Konačno je proradio tim Svetislava Pešića, igrali su čvrstu odbranu i potpuno su zaustavili rivale u tim trenucima.

Trojkom Bogdana Bogdanovića na šest minuta do kraja treće dionice Srbija dolazi na minus četiri (60:56). Uslijedio je potom minut odmora koji nije donio ništa za Australce, izgubljena je nova lopta koju trojkom kažnjava Dobrić za 60:59.

Australci nisu mogli pogoditi apsolutno ništa, lopta se kretala veoma sporo u fazi napada, a na tri i po minute prije kraja trećeg perioda Bogdanović zabija za dva za vodstvo Srbije 61:60.

Australija je gubila loptu za loptom, ali imala je sreće što Srbija nije kažnjavala uz nekoliko promašaja Nikole Jokića, pa su Orlovi nakon tri dionice imali samo dva poena prednosti, 67:65.

Posljednja dionica donosi veliku borbu s obje strane. Vasilije Micić je u tim trenucima igrao sjajno, a ono što je najbitnije, zaustavljen je Patty Mills.

Ipak, nikako Orlovi nisu mogli da se odvoje, pravili su greške u fazi napada, pa je trojkom Giddey na tri minute do kraja pogodio za izjednačenje rezultata, 78:78.

Micić uzvraća pogodivši tri bacanja za novih plus tri, Australija se nije predavala, pa se u posljednjih 30 sekundi ušlo vodstvom Srbije 81:80.

Micić potom promašuje jedno od dva slobodna bacanja za 82:80, Australija je imala 10 sekundi da izbori produžetak ili pobjedu. Nevjerovatni Patty Mills pogađa na sekundu prije kraja i odvodi meč u produžetak, 82:82.

Dosta uzbuđenja viđeno je i u dodatnih pet minuta. Australija je imala bolji uvod, Srbi su uzvratili, Jokić je preuzeo odgovornost i odveo je Srbiju u polufinale gdje ih čeka pobjednik duela SAD - Brazil.

Nikola Jokić je sa 21 poenom i 14 skokova vodio Srbiju do trijumfa, Bogdan Bogdanović je ubacio 17, Vasilije Micić je dodao 14

Kod Australije Patty Mills je ubacio 26, a Josh Giddey 25.

(sportsport.ba)

#Sport #Srbija #Australija #Pariz #OlimpijskeIgre #PattyMills #NikolaJokić #BogdanBogdanović #VasilijeMicić #JoshGiddey #KošarkaškaReprezentacija