Članak

ODLUKE

Elektroprivreda propada i povlači na dno svoje kupce: Od januara 2025. svi potrošači prelaze na tržišno snabdjevanje!

Ovim prijedlogom jasno je da JP Elektroprivreda BIH ide u pravcu uništavanja svih svojih kupaca iz sektora privrede.

(Patria) - Od 01. januara 2025. godine JP Elektroprivreda BiH počinje sa punom primjenom novog Zakona o električnoj energiji, a kojim svi potrošači prelaze na tržišno snabdjevanje osim domaćinstava.

Vidljivo je ovo iz dostavljenih ugovora određenim pravnim licima. A, šta ovo znači pojašnjava Almir Bečarević koji je već ranije govorio o problemima sa poslovanje Elektroprivrede.

„Ovo znači da u odnosu na trenutne cijene električne energije povećanje za manju tarifu iznosi od 01. januara 2025. godine cca 160%, a povećanje za višu tarifu iznosi nešto preko 100 posto“, kaže Bečarević.

Inače, ove prijedloge JP EPBIH dostavlja svojim kupcima po principu "uzmi ili ostavi".



„Ne mora niko pristati na ove uslove, ali onda tražiš sam isporučioca. Vjerujem da će ozbiljne kompanije to i raditi ako nađu povoljnije“, dodaje Bečarević.

Ovim prijedlogom jasno je da JP Elektroprivreda BIH ide u pravcu uništavanja svih svojih kupaca iz sektora privrede.

„Cijena više tarife preračunato u MWh iznosi cca 150 EUR-a što je nerazuman iznos gledajući cijene na berzama i uspoređujući cijene za privredu iz okruženja.

Elektroprivreda propada i sa ovim prijedlogom na dno će povući sve svoje kupce, a domaćinstva će dovesti na prosjački štap jer povećanje od 10% nije kraj povećanjima za domaćinstva“, dodaje Bečarević.

Podsjećamo da od 1. avgusta građani dijela FBiH koji su korisnici Elektroprivrede BiH plaćaju višu cijenu električne energije.

Povećanje cijene struje za kategoriju domaćinstva iznose 10,04 posto, a za kategoriju ostala potrošnja 7,29 posto.

Inače, u prvih pola godine prihodi Elektroprivrede su pali za 32 miliona i 408 hiljada KM u odnosu na isti period prošle godine, a gubitak je povećan sa 24 miliona KM na 26 miliona KM.

Trenutna cijena za kategoriju ostala potrošnja na 0,4 kV napona I tarifna grupa:

7,45 f/kWh manja tarifa
14,89 f/kWh viđa tarifa

Od 01.09. do 31.12. 2024. godine
8,25 f/kWh manja tarifa
19,36 f/kWh viša tarifa

Od 01.01. do 31.08. 2025. godine
19,36 f/kWh manja tarifa
30,55 f/kWh viša tarifa

(A.Č.Z.)

#AlmirBečarević #Berze #CijenaStruje #Domaćinstva #Elektroprivreda #PovećanjeCijene #PravnaLica #Privreda #TarifnaGrupa #BiH

Your writing is so excellent, I couldn't help but share it with everyone. We hope you will share more with us! Wishing you a happy time with your family and uno online free.