Članak

SAOPĆENJE ENTITETSKIH KOMORA

Advokati u Bosni i Hercegovini najavili radikalne mjere u zaštiti svojih prava

(Patria) - Advokati u Republici srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine su svjedoci činjenice da advokatura u Bosni Hercegovini sve više biva potisnuta na margine društva, iako pravosudni sistem Bosne Hercegovine ne može da funkcioniše bez te djelatnosti, navodi se u zajedničkom saopćenju entitetskih advokatskih komora.

"Dopisom Suda Bosne i Hercegovine od 30.5.2024. godine Advokatska komora Republike srpske i Advokatska/Odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine obaviještene su o nedostatku raspoloživih sredstava na poziciji troškova za branioce po službenoj dužnosti pred tim Sudom. Prethodno, u periodu od skoro godinu dana obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodile intezivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine u pravcu jačanja advokature i poboljšanja statusa advokata, donošenjem novih Tarifa kojima se vrednuje rad advokata", navodi se u saopćenju.

Kako kažu iz komora, "od obećanja da će se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godinu dana od početka tih pregovora, sada nema sredstava za isplatu naknada braniocima po službenim dužnostima pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetima ratnih zločina".

"Ignorantski stav nadležnih instituacija prema nastalom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja gradana Bosne i Hercegovine u pravosudni sistem zbog njegove tromosti a poraznom se ocjenjuje i činjenica da se u drugim krivičnim postupcima pred nadležnim sudovima kasni sa isplatama naknada braniocima. Takoder, suočeni smo i sa novim udarima na advokaturu nastojanjima da se iz članstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine eliminišu predstavnici advokature koji su do sada bili predstavnici svojih komora, bliskoj prošlosti advokati su se morali boriti da budu uključeni u a u najznačajnije procese reformi zakonodavstva iz krivične i gradanske oblasti, iako bi bilo potpuno prirodno da advokatura u tim procesima ima jedno od dominantnijih uloga", ističu iz komora.

Zaključuju: "advokatima u Republici srpskoj su odavno oduzeta mnoga ovlaštenja, posebno iz segmenta nadležnosti sastavljanja pravnih poslova o prometu nepokretnosti. Zbog nastale situacije, obje advokatske komore će u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja radikalnijih mjera, i.u tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima".

#Advokati #Advokatura #AdvokaturaNepovjerenje #AdvokatureIPoboljsanje #BosnaHercegovina #EntitetskeKomore #MinistarstvaPravde #NaknadeBraniocima #PravosudniSistem #PravosudniSistemTromost #BiH