Članak

FARSA

Udruženja žrtava i svjedoka genocida: Ko je kriv za katastrofalno lošu optužnicu u slučaju Paravac i drugi

(Patria) - Pored činjenice da je Savezni Sud Njemačke presudio da je u Doboju, konkretno u Grapskoj kod Doboja, počinjen genocid te Nikolu Jorgića osudio na nekoliko doživotnih kazni zatvora, iz udruženja žrtava konstatuju da u BiH ne postoji kazna za nadređene.

"Borislav Paravac, predsjednik kriznog štaba opštine Doboj u vrijeme monstruoznih zločina nije kriv, tako je konstatirao Sud BiH, nije kriv niti po jednoj tačci optužnice, nije kriv ni za to što, ne da nije spriječio, već nije ništa učinio da se Jorgić i ostali jorgići adekvatno kazne", kaže se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Dodaju: "Posebno imajući u vidu da je Tribunal iz Haga u svojim presudama  utvrdio zločin u Doboju kao dio UZP ne samo rukovodstva Rs i rukovodstva u Doboju, nego i Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, tako što je kao UZP za Doboj utvrdio odgovornist Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije".

"A ko jeste kriv za katastrofalno sklepanje optužnica, za činjenicu da su skoro svi pobjegli iz BiH, a oni koji nisu, očito imaju informaciju da će biti oslobođeni. Čemu ova farsa od suđenja ili je vrijeme da se procesi zaustave?", pitaju iz Udruženja.

#BorislavParavac #FrenkiSimatovic #JovicaStanisic #KrizaStabaOpstine #NikolaJorgic #SavezniSudNjemacke #SlobodanMilosevic #TribunalIzHaga #UdruzenjeZrtava #UstavnisudBosneiHercegovine #BiH