Članak

AKCIJA INCITAT

Troje osumnjičenih predato Tužilaštvu KS, Berilo ostaje na KCUS-u

(Patria) - Osumnjičeni Nađa Milišić, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal koji su uhapšeni u okviru akcije Incitat predati su u nadležnost Tužilaštva KS.

Oni će biti zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama prema osumnjičenima, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Osumnjičeni Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo još uvijek se nalazi na KCUS-u i formalno u nadležnost Tužilaštva KS trebao bi biti predat oko podne.

Svi osumnjičeni se terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja i ovlaštenja i pranje novca. Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Tokom jučerašnjeg dana pretresene su prostorije Općine Trnovo, objekat Aroma na Bjelašnici, te privatni stanovi i kuće osumnjičenih.

Berilo je sinoć ispitan u KCUS-u, gdje je hospitaliziran i on će biti formalno predat u nadležnost Tužilaštva oko podne.

U praksi, to znači da će mu, umjesto pripadnika SIPA-e, biti dodijeljen pripadnik Sudske policije koji će ga osiguravati.

Ukoliko bi eventualno za njega bio zatražen pritvor, onda bi se i ročište moglo organizirati u bolnici, u prisustvu advokata, tužioca, sudije za prethodni postupak, te zapisničara. Proceduralno, odluku o tome donosi nadležni sud.


Podsjetimo, u ovom predmetu je osumnjičen i bivši direktor Sarajevošuma Nermin Demirović, koji se nalazi van države a po povratku će se javiti SIPA-i.

#IbroBerilo #osumnjičeni #Trnovo #BiH