Članak

POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE

Vulin ipak stigao u Prebilovce i provocira: Pakost im je trajala jednu noć, tu sam sa svojim narodom

(Patria) - Potpredsjednik Vlade Srbije i bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin stigao je u Prebilovce kod Čapljine, gdje se obilježavaju 83 godine od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu.

Njemu nije odobren dolazak avionom jer saglasnost nisu dali ni Ministarstvo vanjskih poslova ni Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Vulin je u Prebilovce došao kopnenim putem.


Vulin je odmah nastavio sa provokacijama i rekao da je ta mala pakost trajala jednu noć i da mu političko Sarajevo nije dozvolilo prelet aviona u BiH.

"Bili su veliki, važni i snažni, ali ja sam danas, ipak, sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti i uživaju malo u tome da oni važni, ali ja sam danas sa svojim narodom", rekao je Vulin.


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog spriječavanja Vulina da posjeti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se na svom FB profilu u ponedjeljak potvrđujući da nije dao saglasnost.

"Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost. Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan. I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman", naveo je Konaković.

#AleksandarVulin #ElmedinKonaković #Prebilovci #saglasnost #BiH