Članak

TURSKA URADILA SVOJ DIO POSLA

Ko blokira mogućnost bh. građanima da s ličnom kartom putuju u Tursku, zašto šuti ministar Konaković?

(Patria) - Državljani BiH uskoro će u Tursku moći putovati samo sa ličnim kartama, najavio je tokom posjete BiH početkom septembra 2022. godine turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Ali, gotovo dvije godine od tada sporazum koji se trebali potpisati predstavnici Vlade Republike Turske i Vijeća ministara BiH nije ratifikovan, a niko od nadležnih do danas neće da se udostoji da objasni zašto je to tako i šta se desilo sa dokumentom.

Podsjećanja radi, 6. septembra 2022. godine Erdogan je sa tadašnjim članovima Predsjedništva BiH (Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem) postigao dogovor o sporazumu koji državljanima BiH i Turske omogućava putovanje sa ličnom kartom bez pasoša iz BiH u Tursku i obrnuto.

"Donijeli smo tu odluku, naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo s ličnim kartama", rekao je Erdogan na zajedničkoj pres-konferenciji sa članovima Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva istog dana usaglasili su se da će nacrt ovog sporazuma biti pripremljen na vanrednoj sjednici ovog tročlanog tijela. Ali, šta se od tada desilo javnosti u BiH nikada nije zvanično predstavljeno.

S druge strane, Turska nije sjedila skrštenih ruku. Odmah je pripremljen nacrt sporazuma na način na koji je to dogovoreno i upućen je kolegama u BiH.

"Turska strana je 16. septembra 2022. zvanično proslijedila vlastima Bosne i Hercegovine nacrt sporazuma koji je pripremila", potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Kancelarije za komunikacije Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

Šta se dogodilo sa nacrtom pitanje je koje su iz Nezavisnih prije više od mjesec dana proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Uprkos slanju više upita, te pokušajima da stupe u kontakt i sa ministrom Elmedinom Konakovićem, odgovore na pitanja nisu dobili.

Međutim, kako saznaju Nezavisne, ovaj sporazum je ipak stigao na zasjedanje Vijeća ministara BiH. Međutim, tu se nije dugo zadržao.

"Mi imamo informaciju da je to bilo na zasjedanju Vijeća ministara BiH, ali da je povučeno do daljeg", kazali su iz Ambasade BiH u Ankari.

Zbog čega je on povučen pitanje je čiji odgovor Nezavisne nisu saznale.

Stručnjaci smatraju da je jedan od isključivih problema zbog kojih ovo pitanje nije riješeno politika, odnosno politički odnosi u BiH, jer nisu rijetki primjeri da se neke dobre ideje zakoče jer ne odgovaraju jednoj od tri strane, iako nekad za to ne postoji nikakav razlog.

Komentarišući kompletnu priču, Denis Avdagić, spoljnopolitički analitičar, kaže da se s jedne strane od država koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji "očekuje usklađivanje viznog režima s EU susjedima", dok s druge strane države koje su "samo" kandidati za članstvo imaju mogućnost da vode vlastitu viznu politiku.

"Idealno je za svaku zemlju koja želi članstvo u EU da se u svakom mogućem pogledu što prije uskladi ili harmonizira sa svim EU politikama. Razumljivo je kako postoji i poseban interes BiH prema Turskoj, zbog čega vjerujem kako će to biti i ostati tema rasprave o donošenju odluke sukladno interesima građana", rekao je Avdagić za "Nezavisne novine".

Možda princip koji je u ovom slučaju mogla pratiti BiH jeste identičan primjer iz Srbije. Naime, prije dolaska Erdogana u Sarajevo 2022. godine Srbija i Turska su takođe dogovorile sporazum koji se tiče putovanja sa ličnom kartom, i on je potpisan svega nekoliko mjeseci kasnije i uveliko se sprovodi.

Zašto taj primjer nije pomogao nadležnim u BiH pitanje je kojim svakako treba da se pozabave.

Do tada državljani BiH sa važećom ličnom kartom kao putnom ispravom mogu putovati po bliskom regionu, i to u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Lična karta BiH ne može se koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u zemlje ili iz zemalja članica Evropske unije, šengenskog prostora ili drugih zemalja s kojima Bosna i Hercegovina nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor", pojasnili su za "Nezavisne novine" iz Granične policije BiH.

#Bosna #Erdogan #LičnaKarta #Ministarstvovanjskihposlova #Predsjedništvo #putovanja #Sporazum #SporazumPotpisati #Turska #VijećeMinistara #BiH