Članak

NALAZI SE U HRVATSKOJ

Hoće li Vijeće ministara BiH udovoljiti bjeguncu Galiću ili će ga ipak smijeniti?

(Patria) - Vijeće ministara BiH još uvijek nema zakazanu narednu sjednicu, iako se one održavaju najčešće četvrtkom.

Na prošloj sjednici Vijeće ministara BiH nije razmatralo zahtjev bjegunca Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e za razrješenjem jer je ispunio uslove za penzionisanje. Od Nezavisnog odbora je zatraženo mišljenje s obzirom da to tijelo i vrši proceduru izbora i nadležno je za pokretanje smjene.

Nezavisni odbor je održao sjednicu na kojoj je donesen zaključak da odbjegli zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić može biti smijenjen ili razriješen dužnosti po vlastitom zahtjevu.

To znači da je Vijeću ministara BiH ostavljeno na izbor za koju proceduru će se odlučiti.

Ukoliko bi Vijeće ministara BiH postupilo po zahtjevu koji su dostavili Galićevi advokati da bude razriješen sa datumom 8. juli kada je ilegalno napustio BiH i pobjegao u Hrvatsku, time bi "pokrili njegov bijeg" i neprisustvo na poslu i omogućili mu da dobije i visok novčani iznos zbog penzionisanja.

Vijeće ministara BiH bi na ovom primjeru trebalo pokazati da poštuje pravnu državu, te da se može obračunati s onima koji su radili na štetu institucija i države BiH i pritom pobjegli od procesuiranja.

Galić je pokušavao isposlovati bolovanje ili godišnji odmor, ali kada mu to nije pošlo za rukom, podnio je zahtjev za prijevremeno razrješenje. Tužilaštvo BiH preduzima procesne aktivnosti u ovom slučaju, a očekuje se i raspisivanje potjernice.

S obzirom da je u toku konkursna procedura za izbor direktora SIPA-e, članovi Nezavisnog odbora PS BiH moraju voditi računa o godinama radnog staža kandidata odnosno izbjeći situaciju da novi direktor u mandatu treba ići u penziju.

Zoran Galić sumnjiči se za krivično djelo primanje dara i zloupotreba položaja i ovlaštenja dok je bio direktor Granične policije BiH.

#bjegunac #razrješenje #Smjena #zahtjev #ZoranGalić #BiH