Članak

OBRAĆANJE ERDOGANA

Turska se pridružuje tužbi za genocid protiv Izraela

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan komentarisao je najnovija politička kretanja i regionalna pitanja nakon sastanka vlade na kojoj je tema bila Palestina.

Istaknuto je da Turska pomno prati zbivanja na Bliskom istoku. Ostala pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku uključivala su borbu protiv terorizma, ciljeve u inflaciji i poboljšanja ekonomskih pokazatelja.

"Nažalost, zapadni akteri, posebno SAD, postali su zarobljenici Izraela, šačice fanatičnih cionista. Turska čini sve što je u njenoj moći da okonča 'barbarstvo' koje je odnijelo živote 40.000 nevinih u Gazi u proteklih 10 mjeseci, što je prije moguće", kazao je Erdogan.

Dodao je da nikakva zlodjela neće zaustaviti podršku Turske Palestincima.

"Turska, sa svim svojim resursima, stoji uz Palestinu u ovim teškim danima borbe za njezin opstanak. Kakva god zlodjela počinila krvoločna mreža genocida, to neće spriječiti Tursku, turski narod da se solidariše s Palestincima", poručio je Erdogan.

Na kraju je kazao kako će pravni tim turskog parlamenta ove srijede predati peticiju za pridruživanje tužbi za genocid protiv Izraela Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.

#genocid #Izrael #RecepTayyipErdogan #Turska #Svijet