Članak

POSTIGNUT DOGOVOR

Venecuela otvara krivičnu istragu protiv opozicionih lidera, Brazil će diplomatski zastupati Argentinu i Peru

(Patria) - Glavni tužilac Venecuele Tarek Saab izjavio je u ponedjeljak da će njegov ured pokrenuti krivičnu istragu protiv opozicionih lidera Marije Corine Machado i Edmunda Gonzaleza, koji osporavaju rezultate izbora održanih 28. jula, javio je Reuters.

Saab je rekao da je istraga završena „podsticanjem policijskih i vojnih zvaničnika na
nepoštivanje zakona“.

Ranije u ponedjeljak, opozicioni lideri objavili su pismo u kojem pozivaju snage sigurnosti da „stanu uz narod“ i poštuju rezultate izbora na kojima su, kako kažu, oni pobijedili.

Brazil je u ponedjeljak objavio diplomatski sporazum koji će mu omogućiti da zastupa interese Argentine i Perua u Caracasu, nakon što je Venecuela prekinula veze s dvije nacije nakon spornih predsjedničkih izbora, javio je Reuters.

Brazilska vlada, poput Kolumbije i Meksika, pozvala je na objavljivanje potpunih rezultata glasanja nakon izbora u Venecueli 28. jula. Ali izborne vlasti Venecuele do sada to nisu učinile, dok su proglasili da je predsjednik Nicolas Maduro ponovo izabran za treći mandat.

Venecuela je krajem prošle sedmice protjerala diplomate iz Argentine i Perua, nakon što su njihove vlade priznale opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza kao pobjednika izbora.

Prema sporazumu između Brazila i Venecuele, koji stupa na snagu od ponedjeljka, brazilskoj ambasadi u Caracasu dat je nadzor nad diplomatskim uredima koji pripadaju Argentini i Peruu u Venecueli, uključujući imovinu i dosijee, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Brazilski zvaničnik rekao je Reutersu prošle sedmice da će Brazil igrati ulogu posrednika u pitanjima koja se odnose na Argentinu i Peru u vezi sa njihovim građanima u Venecueli.

Osim Argentine i Perua, Venecuelu su napustile i diplomate iz Čilea, Urugvaja, Paname,
Kostarike i Dominikanske Republike, nakon što su i te vlade priznale Gonzalesa kao pobjednika.

#izbori #NicolasMaduro #opozicija #Venecuela #Svijet