Članak

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA

Američko osoblje ranjeno u napadu na bazu u Iraku

(Patria) - Nekoliko osoba povrijeđeno je u napadu na vojnu bazu u Iraku u ponedjeljak, izjavila su za Reuters tri američka zvaničnika.

Zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se raketni napad dogodio na zračnu bazu Al Asad u Iraku. Rekli su da citiraju početne informacije koje bi se mogle promijeniti.

„Osoblje baze vrši procjenu štete nakon napada“, dodao je jedan od zvaničnika.

Dvije rakete Katjuša ispaljene su u ponedjeljak na bazu u zapadnom Iraku, rekli su sigurnosni izvori. Jedan sigurnosni izvor je rekao da su rakete pale u bazu.

Prošle sedmice su SAD izvele napad u Iraku protiv pojedinaca za koje su američki zvaničnici rekli da su militanti koji se spremaju da lansiraju dronove i da predstavljaju prijetnju američkim i koalicionim snagama.

SAD se spremaju da Iran ispuni svoj zavjet da će odgovoriti na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Pentagon je rekao da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove na Bliskom istoku, jer Washington nastoji ojačati odbranu Izraela nakon prijetnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbollaha.

#američkivojnici #baza #Irak #Svijet