Članak

DRUŠTVENE MREŽE

Ambasada SAD opet odgovora Dodiku: Znamo gdje je naš novac!

(Patria) - Od 1995. godine, vlada SAD uložila je više od dvije milijarde dolara u inicijative za podršku građanima BiH, od čega je procijenjenih 638 miliona dolara direktno koristilo ljudima koji žive u RS, poručili su iz Ambasade SAD u BiH na X mreži.

Objava je praćena video prilogom s grafikom.

- Znamo gdje je novac. Vlada SAD ga je uložila u BiH kako bi osigurala bolji život građanima - saopćili su.



Dodali su da je SAD pomogla gotovo sve općine i gradove u RS te i da i dalje rade na tome.

- SAD su pomagale u oblasti ekonomije, zdravstva, energetike, poljoprivrede, ljudskih prava, pravosuđa, izgradnje nezavisnih medija, a detaljne podatke o uloženom novcu u RS čitajte ovdje.

Između ostalog naveli su:


- Kada je u pitanju ekonomski razvoj, SAD su, kako su napomenuli odmah po okončanju rata podržala Agenciju za bankarstvo RS da bi se stabiliziralo i vratilo povjerenje građana u bankarski sistem.

Vlada SAD-a trenutno podržava reformu finansijske i porezne politike i kreditno-jamstvene programe kako bi pomogli 'otključati' finansijski kapital u privatnom sektoru RS-a", dodaju.

Kada je u pitanju zdravstvo i sigurnost, napomenuli su da su SAD značajno pomogle u deminiranju teritorija RS-a te da pomoć zdravstvenom sektoru ovog entiteta nije izostala ni tokom pandemije koronavirusa.

Inače, nedavno je nakon pitanja Ambasade SAD gdje je novac, isto pitanje Milorad Dodik postavio njima, pa je ovo faktički odgovor Ambasade predsjedniku Republike srpske.

#AmbasadaSAD #GrađaniBiH #MiloradDodik #RepublikaSrpske #VladaSAD #BiH