Članak

NEVJEROVATNA FOTOGRAFIJA

Astronaut snimio sliku iz svemira koja se možda više ne može ponoviti

(Patria) - A​stronaut i strastveni astrofotograf Donald Petit nedavno je podijelio zapanjujuću fotografiju koju je snimio s Međunarodne svemirske stanice (ISS) - sliku koja se danas više ne može ponoviti.

Pitanje zašto zvijezde nisu vidljive na mnogim fotografijama snimljenima s ISS-a povremeno se postavlja, iako postoje snimci koje prikazuju zvijezde u pozadini, većina fotografija pokazuje samo tamu iza Zemlje.

Prirodno je pretpostaviti da bi zvijezde trebale biti vidljivije iz svemira, bez atmosfere koja bi ometala svjetlost. To je tačno, i upravo zbog izobličenja atmosfere šaljemo teleskope u svemir. Međutim, fotografisanje zvijezda, kao što zna svako ko je to pokušao s Zemlje, zahtijeva duže vrijeme ekspozicije kako bi se uhvatilo dovoljno svjetla. Tokom tog vremena kamera mora ostati precizno usmjerena prema svemirskom objektu koji pokušavate snimiti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Don Pettit (@astro_pettit)



To je nekada bilo moguće na ISS-u, što pokazuje fotografija koju je Petit snimio tokom svog boravka na svemirskoj stanici 2003. godine. Na toj fotografiji vide se zelena sjajna pojava od atomskog kiseonika u Zemljinoj atmosferi i mnoštvo zvijezda. "U to vrijeme, orbitalni stav svemirske stanice bio je solarno inercijski stav (XPOP) koji je omogućavao solarnim panelima da budu usmjereni prema Suncu bez praćenja (praćenje Sunca dodano je na ISS mnogo kasnije)," objasnio je Petit u objavi na Instagramu. "U biti, sama stanica je bila mehanizam praćenja, tako da je za kameru montiranu na svemirsku stanicu, dugotrajna ekspozicija davala zvijezde kao tačkice."

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Don Pettit (@astro_pettit)

#Astrofotograf #Astronaut #Atmosfera #DonaldPetit #Ekspozicija #MeđunarodnaStanica #Svemir #Teleskopi #Zemlja #Zvijezde #magazin1