Članak

VIŠE EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA U AKCIJI

U Srbiji večeras protesti protiv otvaranja rudnika litijuma, okupljana najavljena narednih dana u 18 gradova

(Patria) - U organizaciji ekoloških udruženja protesti protiv otvaranja rudnika litijuma večeras će biti održani u pet, a do kraja nedjelje u još najmanje 18 gradova.

Večeras s početkom u 19 sati protesti će biti održani u Rači, Smederevu, Rekovcu i Bresnici, a u Boru u 18 sati.
Protest u Inđiji biće održan sutra na Trgu kod Pošte, u 19 sati.

Za sutra su i stanovnici Sremske Mitrovice zakazali "Veliki narodni skup protiv Rio Tinta" ispred Sportsko-poslovnog centra "Pinki" (19h). ;

I žitelji Pomoravlja okupiće se sutra u 19 sati u Jagodini, a njihova poruka u pozivu za protest glasi: "Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati ni tuđi otpad dovlačiti".

Takođe sutra, u utorak, 6. avgusta, s početkom u 20 sati, protiv otvaranja rudnika litijuma protestovaće i žitelji Knića, ispred Doma kulture.

Za srijedu, 7. avgusta, protesti su zakazani u četri grada. Kragujevčani će se okupiti na platou ispred Robne kuće, a Novosađani kod spomenika Svetozaru Miletiću. U Bajinoj Bašti i Obrenovcu protesti će biti održani na gradskim trgovima, svi s početkom u 19 sati.

U četrvtak 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest "Stop Rio Tinto" u Gradskom parku (19h). U isto vrijeme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane) i Kruševca na Trgu kosovskih junaka.

Pod geslom "Za mnom junaci", protest Čačana je zakazan za petak, 9. avgusta na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju (plato ispred Robne kuće), Lazarevcu ispred Rudarske česme i Vladimircima kod zgrade Opštine.

Ekološka udruženja najavila su za subotu, 10. avgusta na Terazijama u Beogradu veliki protest protiv otvaranja rudnika litijuma.

Proteklih dana održani su masovni protesti građana protiv rudnika litijuma u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini...

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust.

Proteste protiv otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge javne ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Mila Lompara...

#EkološkaUdruženja #Gornjomilanovčani #Knić #Litijum #Pomoravlje #Protesti #RioTinto #SremskaMitrovica #VelikiNarodniSkup #ZaMnomJunaci #Region