Članak

OLUJA

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

(Patria) - Kada krenemo, gorjet će nebo i zemlja! Riječi su to Andrije Matijaša Pauka koji je s tenkistima Četvrte gardijske brigade, uz tenkiste varaždinskih Puma, među prvima na današnji dan prije 29 godina ušao u oslobođeni Knin.

Upravo te riječi opisuju motivaciju hrvatskih vojnika koji su nakon četiri godine terora, ubIstava i pljačke srpskih pobunjenika krenuli u oslobađanje petine okupiranog teritorija Hrvatske.

Proslava je u Kninu počela u 6.30 budnicom ulicama grada. Središnja svečanost na stadionu Nogometnog kluba Dinara počinje u 9:40.

U pripremama je sudjelovalo devetsto pripadnika Hrvatske vojske, a, među ostalim, danas će nebom iznad Knina grmjeti Rafali.

Danas, 5. augusta, u Kninu će se održati svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Ova godišnjica posvećena je sjećanju na Vojno-redarstvenu operaciju Oluja, kojom je prije 29 godina u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli teritorij, osim istočne Slavonije. U operaciji je oslobođeno 14 posto ukupne površine Republike Hrvatske.

Svečanost će započeti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule branitelje. Glavni dio programa održat će se na kninskoj tvrđavi i stadionu u Kninu, gdje će biti održani prigodni govori državnog vrha te vojno-akrobatski prikazi.

Očekuje se dolazak visokih dužnosnika, među kojima su predsjednik Republike Hrvatske, premijer, predsjednik Hrvatskog sabora te brojni ministri, zastupnici i predstavnici braniteljskih udruga.

U samo 85 sati vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200.000 hrvatskih vojnika i policajaca, smrtno su stradala 243 hrvatska branitelja, 1430 je ranjeno, a dva branitelja još uvijek se vode nestalima.

Vojno-redarstvenom operacijom Oluja je oslobođeno više od 11.000 kvadratnih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

#Region #Hrvatska #Knin #AndrijaMatijašPauk #Oluja #VojnoRedarstvenaOperacija #DanPobjede #HrvatskiBranitelji #Rafali #NogometniKlubDinara #OslobođeniKnin