Članak

AKCIJE

Pretresi na više lokacija u Kantonu Sarajevo: SIPA upala u zgradu Općine Trnovo, pod istragom načelnik Ibro Berilo

(Patria) - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu upali su jutros u zgradu Općine Trnovo i još najmanje pet lokacija u Sarajevu, Trnovu i na Bjelašnici, saznaje Istraga.ba.

Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a glavna meta je, kako saznajemo, aktualni načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo (SDA)

Berilo se, prema informacijama Istrage, već nekoliko dana nalazi na Kliničkom centru u Sarajevu zbog čega su policijski inspektori ušli i u KCUS. Načelnik Trnova je, zbog saslušanja svojih saradnika, znao da je meta Tužilaštva KS, zbog čega je zatražio hospitalizaciju kako bi izbjegao eventualno hapšenje ili pritvor.

Osim Berila, pod istragom je i nekoliko biznismena iz Sarajeva koji su bili povezani s njim, a koji su gradili objekte na Bjelašnici. Načelnik Općine Trnovo je, prema informacijama Istrage, dodjeljivao državno zemljište za gradnju hotela.

Ibro Berilo je kandidat SDA za načelnika Ooćine Trnovo na predstojećim lokalnim izborima. U prethodnim godinama Berilo je bio kadar Stranke za BiH i SDP-a BiH. Prema zvaničnim podacima, Ibro Berilo je jedan od najbogatijih načelnika u Kantonu Sarajevo. Njegova imovina je procijenjena na više od milion KM.

Nekoliko poslova na Bjelašnici, Berilo je uradio u koordinaciji sa aktuelnom Vladom Kantona Sarajevo.


#Bjelašnica #Bjelašnica #IbroBerilo #KliničkiCentar #OpćinaTrnovo #Sarajevo #SDA #SIPA #TužilaštvoKS #VladaKS #BiH