Članak

47 VOJNIKA UBIJENO

Mali prekida veze s Ukrajinom nakon što je Kijev priznao ulogu u gubicima malijskih trupa

(Patria) - Mali odmah prekida diplomatske odnose s Ukrajinom zbog komentara glasnogovornika ukrajinske Vojne obavještajne agencije (GUR) o borbama u kojima su krajem jula ubijeni malijski vojnici i Wagnerovi borci, saopšteno je u nedjelju, prenio je Reuters.

Pobunjenici Tuarega kažu da su ubili najmanje 84 ruska Wagnerova plaćenika i 47 malijskih vojnika tokom borbi na sjeveru te zapadnoafričke zemlje, što je izgleda bio najteži Wagnerov poraz otkako je prije dvije godine uskočio u pomoć vlastima Malija koje se bore protiv pobunjenika.

Glasnogovornik GUR-a Andriy Yusov nije potvrdio učešće Kijeva u borbama, ali je u komentarima objavljenim na web stranici javnog emitera Suspilne u ponedjeljak, 29. jula, rekao da su malijski pobunjenici dobili „potrebne“ informacije za izvođenje napada.

„Pobunjenici su dobili sve potrebne informacije, a ne samo one koje su im omogućile uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih počinitelja ratnih zločina. Sada sigurno nećemo ulaziti u detalje. Vidjećete više ovoga u budućnosti”, rekao je.

Mali je rekao da je naučio „sa dubokim šokom iz subverzivnih opaski“, navodeći da je Yusov „priznao umiješanost Ukrajine u kukavički, izdajnički i barbarski napad naoružanih terorističkih grupa koji je rezultovao smrću pripadnika Malijanskih odbrambenih i sigurnosnih snaga“.

„Akcije ukrajinskih vlasti krše suverenitet Malija, prevazilaze okvire stranog uplitanja, koje je već samo po sebi za osudu, i predstavljaju jasnu agresiju na Mali i podršku međunarodnom terorizmu“, saopštila je vlada Malija.

Također su se pozvali na komentare ukrajinskog ambasadora u Senegalu, Gvineji, Gvineji Bisao, Obali Slonovače i Liberiji.

Ministar vanjskih poslova Senegala pozvao je u petak ukrajinskog ambasadora Yuriija Pyvovarova zbog videa za koji se navodi da je ukrajinska ambasada objavila na svojoj Facebook stranici u kojem Pyvovarov pruža „nedvosmislenu i nekvalifikovanu podršku terorističkom napadu“ u Maliju.

#AndriyYusov #GUR #Kijeva #Mali #Senegalu #Suspilne #Tuarega #Ukrajinom #Wagnerovi #Yusov #svijet