Članak

TEHERAN

IRGC demantuje izvještaje o regrutovanju agenata u Iranu da ubiju Haniyeha

(Patria) - Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) opovrgla je izvještaje da su službenici iranskih specijalnih službi regrutovani da organiziraju ubistvo Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa palestinskog pokreta Hamas u Teheranu, rekao je iranski poslanik, javio je TASS.

Ebrahim Rezaei, glasnogovornik odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, predstavio je još jedan izvještaj o istrazi Haniyehove smrti. Rekao je da se zamjenik komandanta snaga Al Quds pojavio na zatvorenom sastanku komiteta kako bi demantovao optužbe o umiješanosti agenata iranskih specijalnih službi u ubistvo Hanijeha.

Daily Telegraph je 3. augusta, pozivajući se na svoje izvore, objavio da je izraelska obavještajna služba Mossad regrutovala službenike iranskih sigurnosnih agencija da postave eksplozivne naprave u pansion kojem je Haniyeh odsjeo. New York Times je objavio da je Haniyeh mogao poginuti u eksploziji bombe koja je bila postavljena u njegovu rezidenciju prije dva mjeseca.

Zamjenik komandanta Al Qudsa naglasio je da ubistvo Haniyeh nije rezultat aktivnosti agenata. Hamas je 31. jula prijavio Haniyehovu smrt u izraelskom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, gdje je prisustvovao ceremoniji inauguracije iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. TV kanal Al Hadath javio je da je Haniyeh ubijen u direktnom raketnom napadu.

#Garda #Haniyeha #Iranska #IRGC #Islamska #Ismaila #Revolucionarna #Rezaei #Teheranu #Svijet