Članak

MOGUĆE POSLJEDICE

Poskupljenje električne energije donosi pad naplate RTV takse

(Patria) - Poskupljene električne energije za korisnike JP Elektroprivreda BiH od 1. avgusta moglo bi utjecati na smanjenje naplate RTV takse od koje se finansiraju BHRT i RTV FBiH.

Upravo je zbog prekida ugovora o naplati i nemogućnosti dogovora o daljoj raspodjeli prikupljene RTV takse, BHRT došao u najveću krizu nakon rata. Uposlenici su mjesecima bili bez plaća, a doprinosi im godinama nisu uplaćeni. Kako ostvaruju pravo na bolovanje i kakve sve probleme imaju sa zdravstvenim knjižicama najbolje znaju radnici BHRT-a koji još uvijek o tome šute.

Nakon pet mjeseci postignut je sporazum između dvojice direktora BHRT-a i RTV FBiH Belmina Karamehmedovića i Džemala Šabića o daljoj naplati i raspodjeli RTV takse, a zauzvrat je traženo da RTV FBiH povuče tužbe protiv menadžmenta BHRT-a zbog gašenja signala 8. maja.

Iako se godinama bilježi pad naplate RTV takse koja iznosi 7,5 KM, poskupljenje struje i uvećani računi koje će dobiti korisnici mogli bi dodatno utjecati na broj korisnika koji plaćaju pretplatu.

Iako resorni ministar Vedran Lakić tvrdi da će većini korisnika računi za utrošenu električnu energiju biti 2,5 KM, mnogi će poskupljenje premostiti izbjegavanjem plaćanja RTV takse.

Ukoliko se pitanje naplate RTV takse ne riješi na drugačiji način, javni servisi mogli bi ostati bez značajnih sredstava.

Poskupljenje struje koje je za privredu i veće donijet će lančana poskupljenja u narednom periodu, a građanima ostaje da traže rješenja kako se izboriti sa sve većim rastom cijena.

#padnaplate #poskupljenje #RTVTaksa #struja #BiH