Članak

GNJILANE

Kosovo: Uhapšeno petero osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1999. godine

Kosovske vlasti uhapsile su danas pet osoba u regionu Gnjilana osumnjičenih za ratne zločine, saopštilo je Specijalno tužilaštvo Kosova.

(Patria) - Kosovske vlasti uhapsile su danas pet osoba u regionu Gnjilana osumnjičenih za ratne zločine, saopštilo je Specijalno tužilaštvo Kosova.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da su oni uhapšeni u zajedničkoj akciji sigurnosnih institucija, koja dolazi nakon višemesječne istrage.

Navodno su uhapšeni bili umiješani u ratne zločine - ubijanje, ranjavanje i maltretiranje civila u selima Lovce, Podgrađe i Ugljare aprila 1999. godine.

"Osobe s inicijalima D.C., D.N., N.S., S.J., M.Š. uhapšene su uz osnovanu sumnju da su, u saizvršilaštvu sa drugim NN pripadnicima ove grupe, naoružane i obučene u maskirne i uniforme srpske policije ili vojske, 5. aprila 1999. namjerno ubijali, ranjavali, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, uništavali imovinu Albanaca, protjerivali albansko civilno stanovništvo, uništavali kulturne i vjerske objekte", kaže se u saopštenju.

Tužilaštvo je za navedene osobe dodalo da će preduzeti dalje zakonske proceduralne radnje, a da se istraga nastavlja.

#Kosovo #RatniZločini #policija #Region