Članak

DOKTOR PRAVNIH NAUKA

Išerić: Državna imovina je u vlasništvu BiH i tako će ostati

Vlasti Rs ne namjeravaju poštivati i provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud je jasno rekao da je odluka o prodaji te nekretnine koja je u državnom vlasništvu ništavna i da se vrati u prvobitno stanje.

(Patria) - Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Rs upisala je vlasništvo nad nekretninama na Jahorini, uprkos odluci Ustavnog suda BiH. O toj i drugim temama u Hayatovoj emisiji ‘7PLUS’ govorio je Enver Išerić, predsjednik Udruženja Čuvari Bosne i doktor pravnih nauka.

- Vlasti Rs ne namjeravaju poštivati i provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud je jasno rekao da je odluka o prodaji te nekretnine koja je u državnom vlasništvu ništavna i da se vrati u prvobitno stanje.

Organi Rs traže sve moguće načine da eskiviraju njeno provođenje, a odluke Ustavnog suda se moraju provoditi. Tužilaštvo BiH je odmah trebalo pohapsiti sve osobe zbog neprovođenja odluke Ustavog suda. To je krivično djelo - ističe Išerić.

Ocjenjuje zabrinjavajućim što su izostale konkretne reakcije vladajućih struktura.

- VSTV je odgovoran za stanje u pravosudnom sistemu BiH. Oni odgovaraju Parlamentarnoj skupštini. Svi su pokazali visok stepen neodgovornosti po pitanju kršenja Ustava i zakona BiH - govori Išerić.

Izmjenama zakona, vlastima u Rs više nije potrebna saglasnost lokalne zajednice da bi se na njenoj teritoriji vršila geološka istraživanja i iskopavanje ruda. Išerić kaže da Milorad Dodik i vlasti u Rs sve što čine kako bi izvukle korist.

- Prije izmjena tog zakona, vlastima i režimu u Rs to nije predstavljalo problem. Vlast drži jedan čovjek. Izmjenama zakona, sebi olakšava ta pitanja.

U Rs su u teškoj situaciji i iskoristili bi sve mogućnosti da se dočepaju novca jer su pogođeni američkim sankcijama. Državna imovina je u vlasništvu BiH i tako će ostati - zaključio je Išerić.

#DržavnaImovina #EnverIšerić #MiloradDodik #UstavniSud #BiH