Članak

OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

PRVIH ŠEST MJESECI Buljubašić i ekipa povećali gubitak Elektroprivrede sa 24 miliona na 26 miliona KM!

(Patria) - Sutra 1. avgusta građani dijela FBiH koji su korisnici Elektroprivrede BiH će plaćati višu cijenu električne energije.

Podsjetimo, povećanje cijene struje za kategoriju domaćinstva iznosit će 10,04 posto, a za kategoriju ostala potrošnja 7,29 posto.

Ovo povećanje cijena sadašnja Uprava Elektroprivrede pokušava uporno fakturisati ranijoj Vladi FBiH i rukovodstvu EPBiH, a uporedo s tim danas je objavljen Bilans uspjeha Elektroprivrede za period od 1. januara 2024. godine do 30. juna 2024. godine u kojem je vidljiv višemilionski gubitak za ovaj period.

S obzirom da su uveliko u ovom periodu Elektroprivredom rukovodili Sanel Buljubašić i drugi jasno je da ovoga puta neće moći 'zazivati Novalića', kao šlauf za spašavanje zbog njihove nesposobnosti da racionalno rukovode EP BiH.

Prihodi su pali za 32 miliona i 408 hiljada KM u odnosu na isti period prošle godine, a gubitak je povećan sa 24 miliona KM na 26 miliona KM.

Almir Bečarević ranije je upozoravao da će se negativno poslovanje EP BiH sigurno nastaviti, a što je sada vidljivo iz izvještaja.

“Kao što rekoh prije par sedmica, nastavit će se negativno poslovanje Elektroprivrede BiH. Ništa nije urađeno na restrukturiranju JP EP BiH i sada je jedino rješenje povećanje cijene električne energije svima. Uskoro će povećanja cijena biti i onima koji prelaze sa javnog snabdijevanja na tržišno”, kazao je Bečarević.

Podsjećamo da je nedavno Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine tvrdio da ne zna kako će se poslovanje odvijati do kraja godine.

“U ovom trenutku ne mogu dati projekciju s obzirom na efekte koje ćemo imati do kraja godine. Postupak tarifiranja nam nije prošao, proveli smo jedan drugi koji je prošao. Za nekih 9 mjeseci imat ćemo sliku kako će Elektroprivreda BiH poslovati. Kad govorimo o investicionim ulaganjima treba da budu iz kreditnih sredstava. Iz vlastitih sredstava mi moramo održavati postojeće objekte”, kazao je Buljubašić.

#AlmirBečarević #Cijena #Elektroprivreda #Gubitak #Investicije #Poslovanje #Rukovodstvo #SanelBuljubašić #Tarifiranje #BiH