Članak

ZAUSTAVIMO NEUTRALISANJE IDENTITETA

FGR, TV SA i Kulanić u akciji neutralisanja spomenika borbe Armije RBiH protiv agresora, zašto im smetaju nišan i ljiljan!?

Pritiskom udruženja proisteklih iz odbrambeno - oslobodilačke borbe i medija, Kulanić se povukao, a kreacija koju nam je pokušao proturiti pala u zaborav.

Kulanić u emisiji TVSA i "nepostojeći logo" MC Sarajveo

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Fina gradska raja Sarajeva koja kontroliše javni i politički život ovog grada odavno ima problem s naslijeđem odbrambeno - oslobodilačkog rata i Armije Republike Bosne i Hercegovine. I dok je predsjednik Naše stranke heroje ovog grada i države nazivao seljacima, NIP-ove i druge perjanice Trojke u proteklih godinu dana nastojale su pobjeći od većinskog identiteta tih boraca.

Da budem jasan, pokušali su mistificirati obilježje spomena na herojsku borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine i umjesto nišana kao kamena vječnog spomena na te heroje i ljiljana podmetnuti nam crtice u obliku ničega i koje ne asociraju ni na šta.

Djelo je to NiP-ovog direktora Memorijalnog centra Sarajevo (ranije Fond Memorijala KS) Ahmeda Kulanića, koji se u vrijeme pojave i propagiranja novog loga pravdao da on nije znao da je taj logo ugledao svjetlost dana, da neka komisija treba nešto da odluči… I sve bi to bilo ok, da nismo ulaskom na Facebook profil otkrili da je Kulanić na svoj profil već okačio novi logo u kompletnom pakovanju sa svojim potpisom.

Pritiskom udruženja proisteklih iz odbrambeno - oslobodilačke borbe i medija, Kulanić se povukao, a kreacija koju nam je pokušao proturiti pala u zaborav.

No, da FGR nikada neće odustati od pokušaja da nas pretvore u masu bez obilježja, čak i one najzaslužnije što imamo državu, dokazala je jutros Televizija Kantona Sarajevo.

I opet je tu Ahmed Kulanić. Doduše kao gost jutarnje emisije TV SA “Sarajevsko jutro”. I neko na toj televiziji se odlučio da nam na uranku proturi Kulanićev “povučeni” logo.

Od 12. do 16. minute pomenute emisije na screenu naporedo s gostom i voditeljem stajao je veliki logo malih projektanata pokušaja zaborava ko smo i šta smo. Je li posrijedi nesposobnost nekoga u režiji, dogovor Kulanića i rukovodstva TVSA (opasna kombinacija NiP - Naša stranka), ostaje na odgovornima da obavijeste javnost.

Ali, danas je apsolutno jasno da novi logo koji nikom ništa ne znači i koji je naljutio sva boračka i druga udruženja, ali i veći broj građana, Kulanić nije ni slučajno ni nemušto lansirao u javnost. Posrijedi je očigledno pokušaj nametanja identiteta sjećanja po kompromisnom modelu vladajuće Trojke.

U prevodu, dok po Banjaluci hodaju kokarde, nose se majice i druge oznake s likovima i nedjelima Mladića i Karadžića, dok na jugu promovišu svoje zločince, mi u Sarajevu i na prostoru koji je odbranila i oslobodila Armija RBiH treba da imamo spomenike i obilježja u rangu UN-a i kojekakvih udruga i udruženja za zaštitu pasa, nebinarnih insana i koječega.

Jer, ono što nam je Kulanić pokušao podmetnuti, a Televizija Sarajevo jutros plasirala na ekranu, jasno je obilježje ničega. Ničega što bi asociralo na Armiju Bosne i Hercegovine, jednu od najčasnijih vojski koje su se borile na tlu Evrope.

Činjenica da Ahmed Kulanić u tri i pol minute koliko je “stajao” lažni logo institucije koju vodi nije reagovao govori da je sve vrlo izvjesno dio šireg plana za novi pokušaj. Zato je vrijeme da se udruženja proistekla iz proteklog rata, ali i šira društvena zajednica uključi i skloni čovjeka koji našu djecu treba da uči o historiji naše borbe, ali to ne želi raditi pod našim već pod mistificiranim obilježjima.

Odgovornost se mora tražiti i od onih koji su u lancu poslovanja TV SA odgovorni za ovakav propust. Samo se nadam da dušebrižnici ovo neće shvatiti kao pritisak na uređivačku politiku, jer ovo nije to. Ovo je pritisak na izdajničku politku, koja nas želi načiniti neutralnim identitetom, baš kao što su nas komunisti činili 50 godina.

Neće i ne smije proći, patriote Sarajeva i Bosne i Hercegovine moraju ustati i zaštititi svoje naslijeđe, na koje se imaju pravo i moraju ponositi.

U videu pogledajte kako TV SA promoviše "nepostojeći" logo Memorijalnog centra Sarajevo!

#AhmedKulanić #ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #EdinForto #FinaGradskaRaja #MemorijalniCentar #NašaStranka #NIP #RasimBelko #Sarajevo #TelevizijaKantonaSarajevo #TVSAJutro #BiH #izdvojeno