Članak

POLOŽIO ZAKLETVU

Pezeshkian: Bit ću predsjednik svih Iranaca

Novoizabrani predsjednik Irana Masoud Pezeshkian inaugurisan je jučer u zgradi parlamenta u Teheranu.

(Patria) - Novoizabrani predsjednik Irana Masoud Pezeshkian inaugurisan je jučer u zgradi parlamenta u Teheranu.

Pezeshkian je najprije pred poslanicima položio zakletvu, da bi potom u govoru poručio da će biti predsjednik svih Iranaca.

Obećao je da će raditi na poboljšanju životnog standarda građana, poručivši da je Iran u potrazi za mirom.

- Svijet treba da iskoristi ovu priliku za rješavanje regionalnih i globalnih pitanja kroz saradnju moćnog, dostojanstvenog Irana koji traži mir.

Zemlje regiona ne bi trebalo da dozvole da nekoliko radikalnih glasova pogrešno predstavlja skoro dvije milijarde slobodnomislećih muslimana. Islam je religija mira - istakao je.

Izrazio je snažnu želju za svijetom u kojem će palestinski narod, kako je rekao, biti oslobođen okupacije i ugnjetavanja.

- Želim svijet u kojem snovi palestinskog deteta nisu zakopani pod ruševinama njihovih domova - dodao je Pezeshkian.

Ceremoniji u prijestonici Irana, između ostalih, prisustvovali su predsjednik Vlade Iraka Al-Sudani, njegov kolega iz Azerbejdžana Ali Asadov, predsjednik Kurdistana Barzani, kao i šef države Tadžikistan Emomali Rahmon.

Portparol jemenskih Huta Mohammad Abdulsalam, kao i jedan od lidera Hamasa Ismail Haniyeh, također su prisustvovali događaju.

Pezeshkian je zvanično postao deveti predsjednik Irana u nedjelju, pošto je njegov mandat u trajanju od četiri godine na ceremoniji odobrio vrhovni vođa Islamske Republike ajatolah Ali Khamenei.

#GlobalnaPitanja #Iran #Iranaci #MasoudPezeshkian #Parlament #Poslanici #RegionalnaPitanja #Teheran #Zakletva #ŽivotniStandard #Svijet