Članak

MAGIČNI ISTANBUL

Iskustvo koje morate doživjeti: Trajektom od Evrope do Azije s pogledom na grad od 16 miliona ljudi

Istanbul, grad koji se prostire na dva kontinenta, spaja Aziju i Evropu na način koji oduzima dah.

(Patria) - Istanbul, grad koji se prostire na dva kontinenta, spaja Aziju i Evropu na način koji oduzima dah.

Taj veličanstveni grad, službeno dom za 16 miliona ljudi, a neslužbeno njih gotovo 20 miliona, pulsira energijom i životom na svakom koraku.

Njegove ulice pričaju hiljadugodišnje priče, dok moderni neboderi stoje uz historijske džamije, crkve i palače.

U Istanbulu sam proveo gotovo dvije godine života, a svaki dan proveden u tom gradu bio je nova avantura, piše Saša Vugrinec za Punkufer.hr.

Moje putovanje u Istanbul započelo je za vrijeme pandemije COVID-a. Došao sam u grad s namjerom da ostanem nekoliko dana, no ubrzo sam shvatio da ću u njemu ostati puno duže.

Fascinacija gradom, njegovom historijom i dinamičnim načinom života uvukla mi se pod kožu. Srećom, turisti su tada imali slobodu kretanja uprkos restrikcijama, što mi je omogućilo da istražim svaki kutak tog magičnog mjesta.

Kada bih morao rangirati atrakcije u Istanbulu prema najljepšima, sama vožnja trajektom bila bi vrlo visoko na ljestvici.

Jedan od najnezaboravnijih doživljaja, bilo da želite zaista doći na neko drugo mjesto, ili jednostavno želite sjesti, zaustaviti se i prepustiti se zvuku valova i galebova.

Trajektni prijevoz, koji svakodnevno koristi više od 300.000 ljudi, nije samo način prelaska s jednog kontinenta na drugi, već pravi doživljaj.

Bilo da putujete iz Evrope u Aziju ili obrnuto, vožnja traje oko 20 minuta, tokom kojih možete uživati u kafi, čaju ili nekom snacku.

Svaki put kada sjednem na trajekt, osjećam se kao da sam u centru svijeta, okružen ljepotom Bosfora.

Bosfor, tjesnac koji dijeli, ali i spaja dva kontinenta, jedan je od najvažnijih plovnih puteva na svijetu. Prolazeći njime, pruža se nevjerojatan pogled na znamenitosti poput palače Dolmabahce, Kule Galata i mosta Bospor.

Posmatrajući te prizore, shvatam zašto su pjesnici, umjetnici i putnici stoljećima bili inspirisani tim mjestom.

U Istanbulu postoje mnoge trajektne linije koje povezuju različite dijelove grada. Vožnja od Eminonua do Kadikoya ili od Besiktasa do Uskudara pruža jedinstven pogled na grad i omogućuje vam da doživite Istanbul iz potpuno nove perspektive.

Svaka vožnja trajektom donosi novi prizor i novo iskustvo, od modernih nebodera na evropskoj strani do tradicionalnih drvenih vila na azijskoj.

Korištenje trajekta u Istanbulu vrlo je jednostavno zahvaljujući Istanbulkartu, univerzalnoj kartici za javni prijevoz.

Karticu možete kupiti i nadopuniti na brojnim kioscima i stanicama (žuti aparati), a cijene vožnji vrlo su pristupačne (nećemo spominjati konkretne iznose jer se oni zbog inflacije mijenjaju iz sedmice u sedmicu).

Vožnja trajektom često je najbrži i najugodniji način prelaska između kontinenata jer vam omogućava da izbjegnete gužve u saobraćaju.

Jedan od najljepših trenutaka koje sam doživio u Istanbulu bio je kada sam se prvi put ukrcao na trajekt tokom "zlatnog sata", dok sunce zalazi nad Bosforom, stvarajući nevjerovatnu igru svjetla na vodi.

Svaki put kad se nađem na trajektu, osjećam se kao da ponovno otkrivam grad, koji nikad ne prestaje iznenađivati i oduševljavati.

Ako ikada dođete u Istanbul, preporučujem vam da barem jednom iskusite vožnju trajektom. To je nezaboravan doživljaj koji će vam omogućiti da vidite grad iz potpuno drugačije perspektive i doživite njegovu pravu magiju.

Istanbul je grad koji vas poziva da ga istražite, a trajektna vožnja savršen je način da započnete svoju avanturu. Uživajte u putovanju i neka vas Bosfor očara.

Savjet za kraj: Uvijek istražite kad vam posljednji trajekt ide nazad, da ne biste ostali kao ja, usred noći u potrazi za autobusom ili taksijem koji će me preko mosta prebaciti do evropske strane.

#Azija #COVIDa #Evropa #Grad #HistorijskeDžamije #Istanbul #ModerniNeboderi #PulsiraEnergijom #Punkufer #SašaVugrinec #lifemagazin