Članak

DŽEMAL SMAJIĆ

Vučić, Dačić i Dodik igraju se s Konakovićem, istovremeno ponižavajući i BiH

Razumije li Konaković šta znači kad ga Vučić, Dačić i Dodik javno manipulišu kao predstavnika Bosne i Hercrgovine i igraju se s njim tako što vuku poteze koji ponižavaju BiH

(Patria) - Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, pokušavajući se braniti od opravdanih kritika za propuste koje je napravio zajedno s Trojkom, kada su u pitanju zaštita suvereniteta BiH i dostojanstva njenih građana, u javnost plasira pogrešne dokumente.

Poručio je to danas na društvenim mrežama delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić, ističući da je količina Konakovićevog nerazumijevanja političke komunikacije u javnom prostoru prosto nevjerovatna, a nervoza i ljutnja koje ispoljava u svojim video nastupima prevazilazi ponašanje zrelog čovjeka.

"Konaković očigledno ne trpi da mu iko spomene ime u negativnom kontekstu, iako obavlja vrlo odgovornu poziciju koja zahtijeva smirenost, koncentraciju i pravilnu informisanost.

Umjesto da svoj bijes usmjeri na saradnike koji ga loše savjetuju i plasiraju mu neprovjerene informacije, on gubi političke poene jer upada u nove nevolje nudeći javnosti pogrešne dokumente.

U tom smislu, potrebno je razmišljati o nekoliko stvari:

- Historija Bosne i Hercegovine nije počela 2018. godine kada je osnovan NiP, niti 2022. godine kada je Trojka došla na vlast;

- Sve što je potpisano prije 2018. godine, u čemu je učestvovala SDA, dio je i Konakovićeve krivice i odgovornosti jer je glasno lobirao za SDA, tvrdio da je to najbolja politička opcija, i glasače usmjeravao da daju svoj glas za njegovu stranku.

To je i logično, jer je bio visoko pozicionirani član SDA zajedno sa svojim stranačkim kolegama Ademovićem i Zvizdićem, i energično se borio za svoju stranku i davao joj snagu i legitimitet.

- Ako napada SDA, napada i sebe, pa se postavlja pitanje hoće li u budućnosti napadati i na ovo što sada radi i govori?;

- Razumije li Konaković šta znači kad ga Vučić, Dačić i Dodik javno manipulišu kao predstavnika Bosne i Hercrgovine i igraju se s njim tako što vuku poteze koji ponižavaju BiH sa helikopterom, marširanjem gardista, dolaskom policajaca i on to opravdava dajući im saglasnost?;

- Zna li Konaković da sporazumi o saradnji između država trebaju i mogu funkcionisati dok se ne zloupotrebljavaju, a kad se počnu zloupotrebljavati onda se koriste mehanizmi da se ta zloupotreba zaustavi.

Zašto Srbija traži dozvole za ulazak policajaca ili vojnika ako ne trebaju? Zna li Konaković, a trebao bi, da ni obični putnik koji dobije vizu za neku zemlju nema garanciju da će ući u tu zemlju jer može biti vraćen sa granice?;

- Da li Konaković razmišlja kad na press konferenciji pokazuje dokument iz 2011. godine na koji se Srbija i bh. entitet Rs ne pozivaju kada dogovaraju saradnju?

Misli li time da niko ništa ne razumije osim on i njegovi spin saradnici, jer taj sporazum koji je pokazao upravo ne dozvoljava ovo što se dešava?!;

- Postoji li na kraju imalo sluha da shvati da nuđenjem svojih neutemeljenih argumenata, samo pravda poteze Vučića i njegovog 'svesrpskog sabora' na čiju se deklaraciju Konaković također poziva?

Može se postaviti niz pitanja, a dobro bi bilo da predsjednik NiP-a koji je nervozan u nastupima makar pročita i razmisli o navedenim, svojim saradnicima kaže da ga malo bolje informišu i savjetuju", naveo je Smajić.

#DžemalSmajić #ElmedinKonaković #NiP #Politika #StrankaZaBosnuIHercegovinu #BiH