Članak

KOMENTAR

Karić se 'naivno' smije: O Vidikovcu ni riječi, ali ni o Novoj godini uz Severinu, hoće li neko odgovarati za lažne prijave

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nedavno je donijelo odluku da neće sprovoditi istragu u predmetu koji se odnosi na eventualne nepravilnosti prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti za objekat "Vidikovac" na Trebeviću.

Ovim su nepovratno izgubljene godine, a mediaplan u kojem su Abdulaha Skaku stavljali na stub srama raspršio se kao balon od sapunice. Ipak mediji koji su prednjačili u otkrivanju afere koja i ne postoji tek su stidljivo dali vijest o tome da je obustavljena istraga, bez da iko upita, a hoće li neko snositi odgovornost za lažno prijavljivanje.

Prije svega to se odnosi na aktuelnu gradonačelnicu Benjaminu Karić, koja uz ‘naivni’ osmijeh nije mnogo komentarisala novonastalu situaciju i činjenicu da je zaustavljen projekat na duge tri godine!? Šta ćemo s tim, ko je odgovoran za to i koliko će ova avantura koštati građane, odnosno koliko smo već u minusu.

Jednostavno tužitelj je donio odluku zaključivši da se iz dostavljene prijave i spisa očigledno ne radi o krivičnom djelu.

Podsjećamo da je u januaru ove godine načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić potpisao zaključak kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu Grada Sarajeva za vršenje tehničkog prijema i izdavanja odobrenja za upotrebu izvedenih radova na lokalitetu objekta "Vidikovac - Trebević".


Kako je navedeno u dokumentu, prekid postupka traje dok se ne otkloni pitanje postojanja krivičnog djela.

Krivične prijave protiv odgovornih u slučaju izgradnje ovog objekta je podnijela je upravo i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uporodeo sa silnim obilascima gradilišta, koje je zapravo bilo zatvoreno.

Istina je i da Tužilaštvo KS u vezi sa samom izgradnjom objekta nastavlja s istragom i poduzima potrebne radnje za donošenje odluke, ali sporost u radu pravosuđa ostavlja dodatni prostor za špekulacije i prostor za politička prepucavanja i baš u jeku predizborne kampanje.

Gradonačelnica Karić, osim izmjena uvjeta za iznajmljivanje Vidikovca, nije se puno osvrtala na pitanja zašto do sada nije otvoren Vidikovac.

Nepoznato je i da li je objavljen oglas te da li je pokrenuta procedura za davanje u zakup objekta.

Ali to je zapravo i sistem rada Karić, koja je naprimjer za doček Nove 2024. godine prvo potpisala ugovor, pa naknadno objavila javni poziv!

Gradonačelnica Karić i njeni partneri dovode nam Severinu, hrvatsku kraljicu popa i sve to građane Sarajeva koštat će 800.000 KM.





Na portalu javnih nabavki 12. jula objavljen je ugovor. Grad Sarajevo doček Nove godine platit će 679. 000 maraka plus PDV (oko 800 hiljada maraka).


Ugovor na redakciju Patrije je pristigao znatno prije 12. jula, tada je izgledao kao dobra montaža. Nevjerovatan iznos slutio je na podvalu. Međutim, naknadnim istraživanjima došli smo do bankovnih garancija za ovaj ugovor, što ukazuje da je on zbilja stvaran!

Inače, Karić je kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva, no prije objave rezultata na lokalnim izborima, mnogo toga će morati objasniti građanima o djelovanju u mandatu gradonačelnice Sarajeva, a koji je dobila zahvaljujući mahinacijama NIP-a i SDP-a, koji su spriječili izbor Bogića Bogićevića.

#AbdulahaSkaku #AminaČorboZećo #BenjaminaKarić #HrvatskaKraljicaPopa #IrfanČengić #NovoSarajevo #Patrija #SarajevoTužilaštvo #Severina #Vidikovac #VidikovacTrebević #BiH #izdvojeno