Članak

PLAĆENICI

Ruski Wagner imao je najsmrtonosniji gubitak u afričkom Sahelu

(Patria) - Desetine Wagnerovih plaćenika ubili su džihadisti i pobunjenici tokom vikenda na sjeveru Malija u, kako je jedan analitičar u ponedjeljak opisao kao najveći udar na ratištu toj ruskoj grupi u posljednjih nekoliko godina. Najmanje dva druga plaćenika su zarobljena, javio je AP.

Oko pedeset Wagnerovaca ubijeno je u zasjedi Al-Qaide, kojoj su se pridružili pobunjenici, duž granice s Alžirom, rekao je Wassim Nasr, specijalista za Sahel i viši naučni saradnik u Centru Soufan, dodajući da je brojao tijela u snimku nakon napada. Plaćenici su se uglavnom borili protiv pobunjenika Tuarega zajedno s vojskom Malija kada je njihov konvoj prisiljen da se povuče na teritoriju džihadista i upao u zasjedu južno od komune Tinzaouaten, rekao je Nasr.

Wagner je u ponedjeljak u Telegramu potvrdio da su neki od njegovih boraca, kao i malijske trupe, poginuli u borbi sa stotinama militanata. Plaćenička grupa nije rekla koliko je njenih boraca ubijeno. Vojska Malija saopštila je da je izgubila dva vojnika i da je ubijeno dvadeset pobunjenika.

U saopštenju tokom vikenda, Al-Qaida je rekla da je pedeset Wagnerovih boraca ubijeno u napadu koji je trebao „osvetiti masakre počinjene u centru i sjeveru“ Malija.

Pobunjenici Tuarega rekli su da im se predao neodređeni broj plaćenika i malijskih vojnika.

„Ovo je zaista važno. To se nikada ranije nije dogodilo na afričkom tlu i to će promijeniti
dinamiku“ rekao je Nasr.

„Oni (Wagner) više neće slati ovakve divlje ekspedicije blizu granice s Alžirom. Hvalili su se kako im dobro ide i koliko su jaki, ali nemaju ljudstvo da to rade dugo ili da se drže na teritoriji kako bi osigurali raspoređivanje.“

Rusija je iskoristila pogoršanje odnosa između Zapada i nacija Sahela pogođenih državnim udarima u zapadnoj Africi kako bi poslala borce i potvrdila svoj utjecaj.

Wagner je bio aktivan u Sahelu, ogromnom prostranstvu južno od pustinje Sahare, dok plaćenici profitiraju od zaplijenjenih mineralnih bogatstava u zamjenu za svoje sigurnosne usluge.

Wagner je u Maliju od kraja 2021. godine, od vojnog udara, zamijenivši francuske trupe i
međunarodne mirovne snage u pomaganju u borbi protiv militanata koji su prijetili zajednicama u centralnim i sjevernim regijama više od jedne decenije. Istovremeno, Wagner je optužen da je pomagao u izvođenju racija i udara bespilotnih letjelica u kojima su ubijeni civili. Grupa je imala oko 1.000 boraca u Maliju.

Otkako su pomogli snagama Malija da povrate kontrolu nad ključnim sjevernim gradom
Kidalom, Wagnerovi plaćenici su bili previše samouvjereni i preopterećeni, rekao je analitičar John Lechner.

Kaže da su neuspjesi poput zasjede razlog zašto je Wagner u Maliju. „Veliki gubici ili zastoji se pripisuju privatnim vojnim kompanijama“, rekao. “A pobjeda (ruskom) ministarstvu odbrane.”

#plaćenici #Rusija #Sahel #Wagner #Svijet