Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken apeluje na Izrael i Hezbollah da se suzdrže od eskalacije sukoba

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken razgovarao je s predsjednikom Izraela Isakom Herzogom kako bi apelovao da se ta zemlja i libanski Hezbollah suzdrže od eskalacije sukoba, saopštio je State Department.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je s predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom kako bi apelovao da se ta zemlja i libanski Hezbollah suzdrže od eskalacije sukoba, saopštio je State Department.

Blinken je u razgovoru s Herzogom naglasio važnost sprječavanja eskalacije sukoba i diskutovao o nastojanjima da se postigne diplomatsko rješenje kako bi građani s obje strane granice mogli da se vrate kući.

Izraelski lideri razmatraju kako da odgovore na raketni napad u kojem je u subotu ubijeno dvanaestoro djece na dijelu Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom.

Izrael je za napad optužio libanski proiranski Hezbollah, koji je negirao odgovornost.

SAD i Francuska mjesecima vrše pritisak da se pregovorima postigne sporazum između neprijateljskih strana i da se spriječi širenje rata Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi kako bi se izbegao opasniji regionalni sukob.

Neki stanovnici Majdal Shamsa, u kojem je raketa ubila 12 djece, jučer su protestovali zbog posjete premijera Benjamina Netanyahua i drugih zvaničnika koji su došli da izraze saučešće.

Netanyahu je položio vijenac, rekavši da je šokiran i da je lokalna zajednica Druza platila visoku cijenu.

Kad je otišao s mjesta napada, neki stanovnici su tamo otrčali, bacili Netanyahuov vijenac i optužili premijera za korištenje tragedije u političke svrhe.

Rođaci i prijatelji ubijenih plakali su pored postavljenih fotografija žrtava i rekli da žele da se okonča rat.

#AntonyBlinken #Izrael #SAD #Svijet