Članak

SJEDNICE

Delegati Doma naroda PFBiH omogućili uvećanje boračkih naknada

(Patria) - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je sjednicu na kojoj je usvojio set boračkih zakona, koji će stupiti na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH i time će za 3,25 posto povećati naknade braniteljima i njihovim porodicama za period juli-decembar 2024. godine.

Set boračkih zakona tiče se izmjena tri zakona, Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koje je bilo potrebno izvršiti iz razloga što se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja boračke populacije poslije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Tako će osnovica za boračke naknade sada biti usklađena po propisima koji regulišu oblast PIO.

Na taj način, pripadnicima boračke populacije u septembru će biti isplaćene uvećane novčane naknade za august i retroaktivno za juli.

Za provedbu zakona o demobilisanim braniteljima predviđeno je uvećanje budžeta za 698.000 KM, zakona o nositeljima ratnih priznanja za 289.000 KM i zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM.

Nakon usvajanja ovih zakona, sa dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda povučene su preostale tačke dnevnog reda, te je zasjedanje završeno.

#BoračkiZakoni #Bosna #Branitelji #DemobiliziraniBranitelji #Hercegovina #NovčaneNaknade #Porodice #RatnaPriznanja #Zakoni #BiH