Članak

OD 1996. SE TAKMIČE

USPJEH MLADIH BH. FIZIČARA Iz Irana se vraćaju sa dvije bronzane medalje

(Patria) - Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je održana u Isfahanu u Iranu, BiH je imala pet svojih takmičara, a vraćaju se sa dvije bronzane medalje i pohvalom.

BiH su predstavljali Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka, IV razred), Muhamed Numanović (Richmond Park Schools Tuzla, III razred), Miodrag Ostojić (Tehnička škola „Mihailo Pupin“, IV razred), Filip Krištić (Druga gimnazija Sarajevo, III razred), Nedim Begović (Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar, III razred).

U pratnji učenika bili su Bojan Kovačević, Kenan Saračević i Benjamin Fetić.

Miodrag Ostojić i Muhamed Numanović su osvojili bronzane medalje, dok je Nedim Begović osvojio pohvalu.

Na Olimpijadi je učestvovalo 46 država i 193 učenika. Svaka država je imala pravo poslati maksimalno pet učenika.

Medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike dodjeljuju se na osnovu osvojenih bodova. Najboljih 8% dobija zlatnu medalju, sljedećih 17% najboljih dobija srebrenu medalju, sljedećih 25% najboljih dobija broznanu medalju i sljedećih 17% najboljih dobija pohvalu. Ostali učenici ne dobijaju priznanje.

Međunarodna olimpijada iz fizike je najstarije i najprestižnije takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola na kojem se učenici takmiče u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka. Test u izradi eksperimentalnih zadataka kao i test u rješavanju teorijskih zadataka traju po pet sati i rade se drugi i četvrti dan olimpijade. Pored takmičarskog dijela Olimpijade, veliki dio Olimpijade je posvećen i posjetama kulturnim i historijskim znamenitostima države domaćina. Ove godine domaćini su iskoristili svaki slobodni trenutak za organizaciju izleta i posjetu znamenitostima koji se mogli vidjeti u Isfahanu.

Bosna i Hercegovina učestvuje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike od 1996. godine.

Iz Društva fizičara u FBiH zahvaljuju donatorima koji su pokrili veći dio troškova odlaska naših učenika na Međunarodnu olimpijadu iz fizike.

Odlazak ekipe podržali su: Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Ured premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Živinice, Pedagoški zavod Republike Srpske, Medena comerc doo Tešanj, Mirza Hamzić, Lejla Čiva, Nenad Cubic, Arnela Selimović-Telalović, Krvavac Emila, Lejla Smajlović, Amra Softić, i donatori koji su zatražili da im se imena ne spominju.

Posebno se zahvaljujemo našim vrijednim članovima koji su učestvovali u pripremanju učenika, a to su: Fatih Žgalj, Muhamed Sokolović, Abdulah Jašarević, Senad Isaković, Majra Šišić Čaluk i Benjamin Fetić.

#BiH #fizičari #Iran #medalje