Članak

STRAH OD NAPADA IZRAELA

SAD, Njemačka, Francuska i druge zemlje pozivaju svoje državljane da napuste Liban

(Patria) - SAD, Velika Britanija i Francuska, Njemačka zajedno s nekoliko drugih zemalja, izdale su hitne savjete svojim državljanima da izbjegavaju ili odmah napuste Liban kako tenzije eskaliraju.

Ovo je uslijedilo nakon što je Izrael razmatrao vojnu akciju protiv libanske grupe Hezbolah nakon raketnog udara na Golansku visoravan, prenosi News.Az.

Američka ambasada u Libanu savjetovala je građanima koji putuju u ili iz Libana da pomno prate status leta zbog potencijalnih iznenadnih promjena i da naprave alternativne planove putovanja ako je potrebno. Osim toga, građani SAD-a se ohrabruju da se upišu u Smart Traveler Enrollment Program (STEP) radi ažuriranja i praćenja hitnih slučajeva.

Francuska je osudila napad na grad Majdal Shams na Golanskoj visoravni, izrazivši saučešće porodicama žrtava i solidarnost sa povrijeđenima. Francuska je takođe pozvala na mjere za spriječavanje daljnje vojne eskalacije i ponovila savjet francuskim državljanima da izbjegavaju putovanja u Liban i Izrael.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ažuriralo je svoje savjete o putovanjima, pozivajući britanske državljane da budu krajnje oprezni i izbjegavaju sva putovanja u Liban.

Norveška ambasada u Bejrutu također je izdala upozorenje na eskalaciju sukoba između Hezbolaha i Izraela.

Njemačka je ažurirala svoje savjete za putovanja, pozivajući građane da odmah napuste Liban zbog nestabilne sigurnosne situacije i pojačanih vojnih sukoba.

Nizozemska je savjetovala svoje građane da hitno napuste Liban, navodeći visok rizik i ograničenu pomoć ambasade u hitnim slučajevima.

Irska je pozvala svoje građane da napuste Liban ili otkažu planove putovanja, upozoravajući na brzu eskalaciju tenzija na granici Izraela i Libana.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom ponovio je potrebu da švedski državljani napuste Liban, naglašavajući jasan poziv Ministarstva vanjskih poslova.

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je napad u Majdal Shamsu i podsjetilo građane na svoje negativne preporuke za putovanja u Liban, pozivajući ih da napuste zemlju.

Isto je istaklo i dansko ministarstvo vanjskih poslova, savjetujući Dancima da napuste Liban dok je to moguće.

Australija je također ponovila svoje upozorenje o putovanju, savjetujući građanima da ne putuju u Liban i da odu dok su komercijalni letovi još dostupni, naglašavajući potencijalno zatvaranje aerodroma u Bejrutu.

Lufthansa je suspendovala letove za Bejrut, a to su učinile još neke aviokompanije.

#Liban #Lufthansa #napad #Njemačka #SAD #upozorenje #Svijet