Članak

EKOLOŠKA BOMBA

Krajišnici se pridružili protestima u Hrvatskoj protiv hidrocentrale na izvoru Une

(Patria) - Dok je Unsko-sanski kanton u znaku Unske regate, sa oko 1.200 učesnika iz cijelog svijeta, javnost je uznemirena što je Republika Hrvatska privatniku odobrila gradnju hidrocentrale na samom izvoru Une, u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Tamošnja ekološka udruženja danas su organizovala proteste, a podrška im je stigla i iz Krajine, koja se bori za opstanak i zdravlje svojih građana.

Stotine hiljada turista godišnje posjeti Unsko-sanski kanton kako bi uživali u netaknutoj prirodi i sportovima na divljim vodama. Sve bi to moglo biti prošlost ukoliko Hrvatska izgradi hidrocentralu na samom izvoru rijeke Une.

„Ono sto se već sada na terenu dešava jeste zamućenje vode. Zaustavljanje ili mijenjanje režima protoka je vrlo opasno i u momentima gradnje. Sve to utječe na živi svijet - koji s vremenom nestaje. Taj zahvat je katastrofalan za okoliš - nikako ne mogu shvatiti da u vrijeme klimatskih promjena nekome padne na pamet da to gradi“, kaže prof. dr. Vildana Alibabić, sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

Izvor rijeke Une je od 1968. godine uvršten u Mrežu zaštićenih područja Evrope te se postavlja pitanje dozvole za gradnju hidrocentrale.

„Republika Hrvatska i nadležne lokalne vlasti su bile u obavezi da nas informiraju prije izdavanja građevinske dozvole - mi ne znamo je li rađena strateška procjena utjecaja na okoliš u vezi sa tim zahvatom“, kaže Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Hrvatska je već samovoljno, bez uključivanja BiH, počela izgradnju odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, što je također na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

„Ja bih rekao da se vrši napad na rijeku Unu u donjem toku, gdje Hrvatska pokušava izgraditi odlagalište nuklearnog otpada. Sada imamo novi zahvat, planiran u gornjem toku rijeke Une, koji bi sigurno imao negativne efekte na ekološki sistem“, dodaje Emrić.

Dok državne institucije, kao po pravilu, šute i čekaju, reagirala su i hrvatska i bh. ekološka udruženja koja se bore za očuvanje Une i njene čistoće, ali i zdravlje građana.

„Priroda je ranjiva. Međutim, ona je moćna i nepobjediva ako su ljudi složni. Sve miriše na onu staru formu 'javni interes plus privatni interes jednako je korupcija'. Neće moći da prođe! Jedina odbrana od svih ataka na Unu i sve naše rijeke je stavljati u funkciju održivog razvoja ove naše resurse“, poručuje Amarildo Mulić, predsjednik Udruženja Unski smaragdi iz Bihaća.

Predstavnici Unskih smaragda i ostalih ekoloških udruženja, ali i brojni ekološki osviješteni Krajišnici, danas su na protestima u Hrvatskoj, kako bi se borili za život i zdravlje mještana Pounja, posebno budućih generacija.

#Ekologija #Hidrocentrala #Hrvatska #Krajina #NuklearniOtpad #RepublikaHrvatska #Turisti #Une #UnskaRegata #UnskoSanski #BiH