Članak

SPECIFIČNA SITUACIJA

Nezavisni odbor 1. avgusta o slučaju Zoran Galić, može li se pokrenuti smjena dok je u bijegu i na bolovanju?

Galić tokom ranijeg susreta dva HDZ-a u Zagrebu

(Patria) - Nezavisni odbor PS BiH održat će sjednicu 1. avgusta na kojoj će razmotriti stanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a vezano za bijeg zamjenika direktora Zorana Galića čije je hapšenje tražilo Tužilaštvo BiH.

Galić je od 8. jula nedostupan organima gonjenja BiH, a prema informacijama koje je 9. jula saopćio glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, on je ilegalno prešao granicu s Hrvatskom i nalazi se u toj državi. Njegov advokatski tim dostavio je medicinsku dokumentaciju Tužilaštvu BiH čime žele opravdati njegov boravak i očito daljnji ostanak u Hrvatskoj.

Galić se u evidenciji SIPA-e vodi na bolovanju.

Galić je i ranije u više navrata boravio u Zagrebu na liječenju dok je bio i direktor Granične policije BiH. Krivična djela za koje se sumnjiči su iz perioda dok je rukovodio ovom policijskom agencijom. Od februara 2023. je na mjestu zamjenika direktora SIPA-e iako je Tužilaštvo BiH imalo šest otvorenih predmeta protiv Zorana Galića.

Sve dok se nije uključio i EUROPOL nakon raspakivanja Sky i Anom aplikacija, Tužilaštvo BiH nije procesuiralo Galića.

Iako je Kajganić javnosti saopćio detalje bijega Galića u Hrvatsku, kao i da se istražuje ko je bjeguncu dojavio za akciju hapšenja, Tužilaštvo BiH je promijenilo pristup i ne žele otkrivati šta se radi u ovom predmetu

"Tužiteljstvo BiH poduzima potrebne procesne aktivnosti u predmetu. Više informacija ili detalja u ovoj fazi postupka, ne možemo davati", odgovoreno je Patriji iz Tužilaštva BiH.

Nezavisni odbor raniju sjednicu je održao u ponedjeljak 15. jula, ali tada nisu imali informacije o biejgu Zorana Galića. Tada su zatražili od Tužilaštva BiH određene informacije, te će, po dobijanju tih informacija, Nezavisni odbor donijeti odgovarajuće zaključke i odluke.

Nezavisni odbor je nadležan da pokrene smjenu direktora i zamjenika direktora kada se za to steknu uslovi.

U isto vrijeme Nezavisni odbor provodi konkursnu proceduru izbora direktora s obzirom da je Darku Ćulumu istekao mandat.

#bijeg #krivičnadjela #mandat #SIPA #ZoranGalić #BiH