Članak

VIŠE UBIJENIH

Ratni kabinet Izraela ovlastio vladu da odgovori Hezbollahu za udar na Golanskoj visoravni

(Patria) - Izraelski sigurnosni kabinet u nedjelju je ovlastio vladu premijera Benjamina Netanyahua da odluči o „načinu i vremenu“ odgovora na raketni napad na Golansku visoravan u kojem je poginulo dvanaest tinejdžera i djece, a za koji Izrael i Sjedinjene Američke Države krive libanski Hezbollah.

Hezbollah je negirao odgovornost za napad na Majdal Shams u subotu, najsmrtonosniji u Izraelu ili na teritoriji koju je Izrael anektirao od kada je napad Hamasa 7. oktobra izazvao rat u Gazi.

Taj sukob se proširio na nekoliko frontova i rizikuje da se prelije u širi regionalni sukob.
Izrael je obećao osvetu Hezbollahu, a izraelski avioni su u nedjelju gađali ciljeve u južnom Libanu. Ali postojala su očekivanja da bi snažniji odgovor mogao uslijediti nakon sastanka kabineta za sigurnost koji je sazvao Netanyahu u Tel Avivu. Nakon završetka sastanka, Netanyahuov ured je rekao da je kabinet „ovlastio premijera i ministra odbrane da odluče o načinu i vremenu odgovora“.

Bijela kuća je u nedjelju okrivila Hezbollah za napad na Majdal Shams.

„Ovaj napad je izveo libanski Hezbollah. Bila je to njihova raketa i lansirana je iz područja koje oni kontrolišu“, navode.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, demokratska predsjednička kandidatkinja, rekla je preko svog savjetnika za nacionalnu sigurnost da je njena „podrška sigurnosti Izraela gvozdena“.

SAD su saopštile da je Washington u razgovorima s izraelskim i libanskim kolegama od subotnjeg „užasnog“ napada i da radi na diplomatskom rješenju. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Washington ne želi dalju eskalaciju sukoba, koji svakodnevno traje između izraelske vojske i Hezbollaha duž granice, javio je Reuters.

Ujedinjeno Kraljevstvo je izrazilo zabrinutost zbog dalje eskalacije, dok je Egipat rekao da bi se napad mogao preliti u „sveobuhvatni regionalni rat“.

Na hiljade ljudi okupile su se na sahranama u selu Majdal Shams na Golanskoj visoravni, teritoriji koju je Izrael zauzeo od Sirije u bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao,
što većina zemalja ne priznaje. Pripadnici vjere Druza, koja je povezana s islamom, kršćanstvom i judaizmom, čine više od polovine stanovništva Golanske visoravni sa 40.000 stanovnika.

Gomile ožalošćenih, mnogi u tradicionalnim visokim bijelim i crvenim druzskim kapama,
okružile su kovčege dok su ih nosili kroz selo.

Hezbollah je prvobitno rekao da je ispalio rakete na izraelske vojne lokacije na Golanskoj
visoravni, ali je rekao da nema „apsolutno nikakve“ veze s napadom na Majdal Shams.
Izrael je rekao da je raketa bila projektil iranske proizvodnje ispaljen iz područja sjeverno od sela Chebaa u južnom Libanu, stavljajući krivnju na Hezbollah kojeg podržava Iran.
Nije odmah jasno da li su ubijena djeca i tinejdžeri izraelski državljani.

„Raketa koja je ubila naše dječake i djevojčice bila je iranska raketa, a Hezbollah je jedina
teroristička organizacija koja ih ima u svom arsenalu“, saopštilo je izraelsko ministarstvo
vanjskih poslova.

Strah od regionalnog rata

Dva sigurnosna izvora rekla su Reutersu da je Hezbollah bio u stanju pripravnosti i da je očistio neke ključne lokacije i na jugu Libana i u istočnoj dolini Bekaa u slučaju izraelskog napada.

Libanska kompanija Middle East Airlines saopštila je da odlaže dolazak nekih letova sa nedjelje uvečer na ponedjeljak ujutro, ne navodeći zašto.

Izraelske snage su mjesecima razmjenjivale vatru s borcima Hezbolaha u južnom Libanu, ali čini se da obje strane izbjegavaju eskalaciju koja bi mogla dovesti do sveopšteg rata, potencijalno uvlačeći druge sile, uključujući SAD i Iran. Ali, subotnji udar prijeti da pokrene zastoj u opasniju fazu. Zvaničnici Ujedinjenih nacija pozvali su obje strane na maksimalnu uzdržanost, upozoravajući da bi eskalacija mogla povesti „čitav region u katastrofu“.

Liban je zatražio od SAD-a da pozove Izrael na suzdržanost, rekao je za Reuters libanski
ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib. On je rekao da su SAD zamolile libansku vladu da prenese poruku Hezbollahu da također pokaže suzdržanost.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Izrael u nedjelju na, kako je reklo, bilo kakvu novu avanturu u Libanu.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da Izrael smatra „potpunim odgovornim za ovu opasnu eskalaciju u regiji“ i reklo je da su njegove optužbe protiv Hezbollaha lažne.

Druzske zajednice žive s obje strane linije između južnog Libana i sjevernog Izraela, kao i na Golanskoj visoravni i Siriji. Dok neki služe u izraelskoj vojsci i identifikuju se s Izraelom, mnogi se osjećaju marginalizovano u Izraelu, a neki također odbijaju izraelsko državljanstvo.

#Hezbollah #Izrael #Liban #Svijet