Članak

IRANSKI VRHOVNI VOĐA

Ajatolah Khamenei podržao novog predsjednika Masouda Pezeshkiana

Khamenei je u dekretu Pezeshkiana opisao kao mudru, poštenu, popularnu i učenu ličnost.

(Patria) - Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei jučer je zvanično podržao Masouda Pezeshkiana za novog predsjednika i naložio mu da se fokusira na njegovanje odnosa sa susjedima Irana, a ne sa zapadnim zemljama.

Podrška, poznata kao tanfiz, znači da je Pezeshkianov mandat predsjednika zvanično počeo, uprkos tome što neće položiti zakletvu do 30. jula.

Ceremoniji u Teheranu, koja je prenošena na televiziji, prisustvovali su visoki vojni i politički zvaničnici, kao i strane diplomate, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Khamenei je u dekretu Pezeshkiana opisao kao mudru, poštenu, popularnu i učenu ličnost.

Reformista Pezeshkian, kardiohirurg po obrazovanju, bivši je ministar zdravlja i poslanik sa više mandata. Pezeshkian je ranije u julu izabran za predsjednika na vanrednim izborima održanim poslije pogibije predsjednika s tvrde linije Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Khamenei, najviši vjerski i politički autoritet u Iranu, ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. On kaže da vanjska politika Pezeshkianove vlade treba da daje prioritet "državama koje su podržavale Iran tokom ovih godina suočene s pritiscima unutar i izvan UN-a".

Te zemlje, kazao je, uključuju susjede Irana, kao i afričke i azijske države. Vrhovni lider je dodao da evropske zemlje nisu prioritet u vanjskoj politici Irana "zbog njihovog lošeg ponašanja u vezi s pitanjima poput sankcija i nafte".

- One će postati prioritet ako ostave po strani svoje loše ponašanje. Naravno, nikada nećemo zaboraviti neprijateljsko ponašanje nekih zemalja - naveo je 85-godišnji Khamenei.

Iran dugo optužuje evropske zemlje da nisu ispunile svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. pošto su se SAD povukle iz njega 2018. i ponovo uvele sankcije usmjerene na iransku ekonomiju i naftni sektor. Iran je potom odustao od svojih obaveza i proširio svoj nuklearni program.

U obraćanju poslije podrške Khameneija, Pezeshkian je govorio o "potrebi reformi", ali je dodao da će nastojati da "provede opštu politiku vrhovnog lidera".

#Iran #predsjednik #Svijet