Članak

OLIMPIJSKE IGRE

Amerikanci očitali košarkašku lekciju Srbiji

Košarkaši SAD-a uvjerljivo su danas savladali Srbiju u prvom kolu grupne faze košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu.

(Patria) - Košarkaši SAD-a uvjerljivo su danas savladali Srbiju u prvom kolu grupne faze košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu, piše Sportklub.

Amerikanci su u odbranu olimpijskog zlata krenuli visokim trijumfom rezultatom 110:84 protiv svjetskog doprvaka Srbije u susretu 1. kola Grupe C u Lilleu.

Srbija je poletno krenula u susret, povela sa 10:2, ali onda je američki selektor Steve Kerr pozvao minutu odmora kako bi pribrao svoje igrače, a taj je potez u potpunosti upalio.

SAD su već do kraja prve četvrtine povele sa 25:20.

Do poluvremena je Srbija držala kakav-takav priključak, no protiv sjajnog dalekometnog šuta Amerikanaca nije bilo pomoći.

SAD su pogodile 18 od 32 pokušaja za tricu (56 posto), a prednjačio je Kevin Durant koji je ubacio svih svojih pet dalekometnih pokušaja.

Durant je bio i najefikasniji kod SAD-a sa 23 ubačaja, LeBron James je dodao 21 uz 9 asistencija i 8 skokova, dok je Nikola Jokić sa 20 poena bio najefikasniji kod Srbije.

Ranije danas u prvoj utakmici ove grupe Južni Sudan savladao je Portoriko sa 90:79. Carlik Jones ubacio je 20 za Južni Sudan, a Jose Alvarado 26 za Portoriko.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve tri grupe te dvije najbolje trećeplasirane.

#košarka #OlimpijskeIgre #Pariz2024 #SAD #Sport #srbija