Članak

POGODILI AERODROM

Ukrajinci dronovima napali rusku bazu udaljenu čak 1.700 kilometara

Ukrajinci su možda izveli najimpresivniji napad na rusku teritoriju otkako je Moskva pokrenula invaziju prije 28 mjeseci.

(Patria) - Ukrajinci su možda izveli najimpresivniji napad na rusku teritoriju otkako je Moskva pokrenula invaziju prije 28 mjeseci, prenosi Index.hr.

Ukrajinska Pravda, koja se poziva na obavještajne izvore, piše da su Ukrajinci jučer poslali dronove na put dugačak čak 1.700 kilometara i pogodili aerodrom Olenja, odnosno bazu ruskih zračnih snaga na sjeveru Rusije.

Tokom operacije poslani su dronovi i prema dvije druge zračne baze, kao i prema rafineriji nafte. Ukrajinska obavještajna agencija koristi sve veći arsenal bespilotnih letjelica domaće proizvodnje i osnažuje napade na ciljeve unutar teritorije Rusije.

Mete su uglavnom zračne luke i rafinerije nafte, ali dronovima Ukrajinci napadaju i tvornice oružja te druga vojna postrojenja. Ruska protivzračna odbrana je zbog obimnijih napada postala raštrkana te ima problema s obaranjem letjelica.

Najnoviji napad nadmašio je prijašnji rekord za 480 kilometara. U maju je ukrajinska bespilotna letjelica udarila u rafineriju nafte u Salavatu u Rusiji, udaljenu nekih 1.285 kilometara od prve linije u Ukrajini, piše Forbes.

Za sada nije poznato kakvu su bespilotnu letjelicu koristili Ukrajinci tokom napada na Olenju. Najdalje lete modificirani sportski avioni, ali obavještajna agencija u Kijevu upravlja s više od desetak drugih vrsta dronova.

U svakom slučaju, jasno je zašto Kijev želi oštetiti Olenju. Radi se o jednoj od samo nekoliko baza koje rutinski održavaju bombardere Tupoljev Tu-22M3 ruskih zračnih snaga.

Ukrajinske trupe i civile krstarećim projektilima često napada oko 63 Tu-22M3, zajedno s oko 55 Tupoljev Tu-95 i 17 Tupoljev Tu-160.

Masovni raketni napadi imaju za cilj nadvladati ukrajinsku protivzračnu odbranu - i često u tome uspijevaju.

Bombarderi obično ispaljuju projektile s udaljenosti od nekoliko stotina kilometara, što je predaleko za većinu ukrajinske protivzračne odbrane.

Nije poznato je li Ukrajina tokom jučerašnjeg napada na Olenju pogodila bombardere u zračnoj bazi.

Rusi rijetko priznaju takve gubitke, tako da zapadni vojni analitičari moraju detaljno analizirati satelitske snimke kako bi pronašli dokaze o uništenim borbenim avionima.

Za sada se na satelitskim snimcima ne mogu sa sigurnošću vidjeti uništeni Tu-22M3 u sjevernoj bazi.

No, ukrajinski mediji izvještavaju da je tokom napada oštećen takav bombarder. Na vijest o napadu je reagovao i finski predsjednik Alexander Stubb i kazao kako Finci trebaju prihvatiti činjenicu da se rat približava finskim granicama.

Dodao je kako nakon napada na bazu Olenja u Murmanskoj oblasti, koja je udaljena manje od 200 kilometara od finske granice, nema direktnih prijetnji sigurnosti zemlje.

Rekao je da je o napadu razgovarao s finskim premijerom Petterijem Orpom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

- Uglavnom, nemamo razloga za zabrinutost. Imamo situaciju pod kontrolom. Moramo prihvatiti činjenicu da Ukrajina mora upotrijebiti sva sredstva na raspolaganju kako bi dobila rat, a to podrazumijeva razne vrste napada - dodao je Stubb.

#napad #rusija #ukrajina #Svijet