Članak

FORMULA 1

Dvostruki trijumf Mercedesa u Belgiji, Russell slavio ispred Hamiltona

(Patria) - Vozač Mercedesa George Russell slavio je danas na Velikoj nagradi Belgije, 14. trci sezone Formule 1, nakon koje slijedi ljetna pauza, piše Sportklub.

Britanac je na stazi "Spa-Francorchamps" došao do druge pobjede ove sezone, a treće u karijeri, u direktnom duelu s timskim kolegom Lewisom Hamiltonom, i to pošto je proveo 34 od 44 kruga na tvrdim pneumaticima.

Njih dvojicu je na kraju dijelilo pola sekunde, a sedmerostruki svjetski šampion je stigao do 201. podijuma u karijeri.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se Oscar Piastri u McLarenu, dok je aktuelni šampion Max Verstappen zauzeo peto mjesto.

Russell je u Spa možda odvozao i trku svoje karijere, pošto se Mercedes odlučio za različite strategije za svoje vozače, što im je i donijelo dvostruki trijumf.

Tokom većeg dijela trke se činilo da je Hamilton na putu do pobjede, pošto je na startu pretekao Sergija Pereza u bolidu Red Bulla, a nedugo zatim i vozača Ferrarija Charlesa Leclerca koji je krenuo sa pol pozicije.

Sedmerostrukom svjetskom šampionu je bila namijenjena strategija od dva odlaska u boks, koja je sjajno funkcionisala, pošto se on kada su svi osim Russella zamijenili pneumatike bio iza timskog kolege.

Desetak krugova prije kraja postalo je jasno da će Russell ostati na stazi do kraja, u tom trenutku je Hamilton imao sedam sekundi zaostatka, a tu razliku je postepeno smanjivao.

Pred veliko finale sedmerostruki svjetski šampion je bio manje od sekunde iza timskog kolege, ali je u pokušajima napada napravio greške i to ga je koštalo pobjede.

U samom finišu se i Piastri primakao dvojcu Mercedesa, pošto je imao sjajan ritam kada je bilo najvažnije, što se ogleda i u njegovom preticanju Leclerca za podijum, ali priliku da ugrozi Britance nije imao.

Leclerc je na kraju bio najbolji među ostalima, sedam i po sekundi iza Piastrija, a sedam desetinki ispred Verstappena, kojeg su slijedili Lando Norris u drugom McLarenu i vozač Ferrarija Carlos Sainz.

Španac je, zanimljivo, vodio kada su svi osim njega otišli na zamjenu pneumatika, činilo se da ima strategiju od jednog odlaska u boks, međutim, na kraju ga je Ferrari pozvao dva puta u osam krugova?!

Perez je bio osmi na kraju, čeka se da se vidi da li mu je to bilo dovoljno da zadrži mjesto u Red Bullu, a osvajače bodova kompletirali su Fernando Alonso i Esteban Ocon.

#Sport #Formula1 #Belgija