Članak

RASTE NAPETOST

Hezbollah u stanju pripravnosti zbog mogućih izraelskih napada

Hezbollah je u stanju pripravnosti, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora, dok napetosti rastu nakon smrtonosnog napada na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom za koji je Izrael okrivio libanonsku oružanu grupu.

(Patria) - Hezbollah je u stanju pripravnosti, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora, dok napetosti rastu nakon smrtonosnog napada na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom za koji je Izrael okrivio libanonsku oružanu grupu.

Hezbollah je odbacio odgovornost za raketni napad koji je jučer pogodio fudbalsko igralište na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom i usmrtio 12 osoba. Izrael je obećao brzu odmazdu.

Sigurnosni izvori rekli su da je Hezbollah preventivno raščistio neka ključna mjesta na jugu Libanona i u istočnoj dolini Bekaa u slučaju moguće odmazde Izraela.

- Libanonska vlada zatražila je od SAD da podstaknu suzdržanost Izraela - rekao je danas Reutersu libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib.

Habib je naveo da su SAD od libanonske vlade zatražile da prenese poruku Hezbollahu da također pokaže suzdržanost. Dodao je da bi veliki napad Izraela doveo do regionalnog rata.

Iran je danas upozorio Izrael protiv, kako je nazvao, bilo kakve nove avanture u Libanonu, u izjavi koju je objavio glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Međutim, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, posjećujući mjesto udara, rekao je: "Snažno ćemo udariti neprijatelja."

SAD, koje predvode diplomatske napore usmjerene na deeskalaciju sukoba na libanonsko-izraelskoj granici, osudile su "užasan napad", ali nisu direktno optužile Hezbollah.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je američka podrška sigurnosti Izraela neupitna i da će "nastaviti podržavati napore da se okončaju ti strašni napadi duž Plave linije, što mora biti glavni prioritet". Plava linija odnosi se na granicu Libanona i Izraela.

Visoki diplomata usredotočen na Libanon rekao je da su sada potrebni svi napori kako bi se izbjegao sveobuhvatni rat.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je danas u Tokiju da ne želi vidjeti eskalaciju sukoba nakon što je Izrael optužio Hezbollah da je ubio 12 djece i tinejdžera u raketnom napadu.

Sukob je prisilio desetine hiljada ljudi u Libanonu i Izraelu da napuste svoje domove.

U izraelskim napadima ubijeno je oko 350 boraca Hezbollaha u Libanonu i više od 100 civila, uključujući liječnike, djecu i novinare.

#Hezbollah #Izrael #Liban #Svijet