Članak

BIVŠI KATALONSKI PREMIJER

Puigdemont nakon sedam godina u egzilu: Vraćam se kući, jedino me državni udar može spriječiti

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se sedam godina nalazi u Belgiji u egzilu, najavio je jučer da bi se idućeg mjeseca mogao vratiti u Španiju uprkos izglednom hapšenju.

(Patria) - Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se sedam godina nalazi u Belgiji u egzilu, najavio je jučer da bi se idućeg mjeseca mogao vratiti u Španiju uprkos izglednom hapšenju.

Idućeg mjeseca bi se u katalonskom parlamentu u Barceloni trebalo glasati o novoj regionalnoj vladi nakon neizvjesnih izbora održanih u maju.

- Moja je obaveza otići u parlament na raspravu o izboru novu vlade - izjavio je Puigdemont, vođa stranke Zajedno za Kataloniju (PxCAT), koja je na izborima zauzela treće mjesto.

- Ja trebam biti ondje, a jedino me državni udar može spriječiti - kazao je Puigdemont na skupu svoje stranke održanom u mjestu Els Banys i Palaldà na jugu Francuske.

Puigdemont je i izbornu kampanju vodio u francuskom dijelu Katalonije jer mu je preko granice prijetilo hapšenje zbog organizovanja zabranjenog referenduma o otcjepljenju od Španije 2017. godine.

- Neće više biti kampanja u egzilu - poručio je.

Španski parlament je prije dva mjeseca, na prijedlog socijalističkog premijera Pedra Sancheza, usvojio zakon o amnestiji kojim se obustavljaju sudski i administrativni postupci protiv nekoliko stotina Katalonaca koji su organizovali taj referendum.

Vrhovni sud je, međutim, prije mjesec dana presudio da amnestijom neće biti obuhvaćen Puigdemont zbog "krivičnog djela malverzacije javnim novcem".

Puigdemont je u Španiji optužen da je koristio javni novac u promovisanje nezavisnosti autonomne pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 miliona stanovnika.

Sud je u obrazloženju naveo da se on "naročito okoristio tim novcem", kao i još dvoje bivših dužnosnika kojima također sud odbija amnestiju.

- Određene sudije ne prihvataju zakon usvojen u parlamentu čime provode državni udar - izjavio je Puigdemont pred oko 2.200 okupljenih pristalica koje su skandirale "predsjedniče", "nezavisnost" i "sloboda Kataloniji".

Pozvao je premijera Sancheza da ne dopusti njegovo "nezakonito hapšenje" kada prijeđe špansku granicu i uđe u Kataloniju.

Sanchez, čija manjinska vlada ovisi o podršci zagovornika nezavisnosti u španskom parlamentu, podržao je amnestiju kako bi se "vratio suživot" a on formirao vladu u Španiji.

Sanchezova socijalistička stranka osvojila je zatim i najviše glasova na vanrednim izborima u Kataloniji.

No, vlast će ondje uspostaviti jedino ako dobije podršku drugoplasirane Katalonske republikanske ljevice (ERC), koja također zagovara nezavisnost i koja je sada na vlasti u Kataloniji.

ERC zauzvrat od Sancheza traži samostalnost Katalonije po pitanju uvođenja i naplate poreza.

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju poručila je da će se u parlamentu boriti protiv izbora Sanchezovog kandidata Salvadora Ille za premijera Katalonije.

- Katalonija mora izaći iz zatvora Španije - poručio je Puigdemont.

Katalonija do 26. avgusta mora dobiti novog premijera ili će stanovnici na nove izbore u oktobru.

#CarlesPuigdemont #Katalonija #KatalonskiPokret #Španija #svijet