Članak

POTPISAN MEMORANDUM

Saudijska aviokompanija flynas kupuje 90 Airbusovih aviona

Avioni imaju katalošku cijenu od 13 milijardi dolara, iako velike narudžbe obično imaju značajne popuste.

(Patria) - Evropski avio-gigant Airbus je objavio da je saudijski niskotarifni avioprevoznik flynas potpisao ugovor o kupovini 75 aviona A320neo i 15 dugolinijskih aviona A330-900.

Avioni imaju katalošku cijenu od 13 milijardi dolara, iako velike narudžbe obično imaju značajne popuste.

Dvije strane potpisale su memorandum o razumijevanju na međunarodnom avio-salonu u Ujedinjenom Kraljevstvu u Farnboroughu, događaju koji je donio velike narudžbe za Airbusovog američkog rivala Boeinga.

Memorandum o razumijevanju znači da se dvije kompanije u principu dogovore o kupovini, s detaljima koji će biti razrađeni kasnije, za razliku od čvrstog naloga koji bi uključivao plaćanja, javlja AFP.

Flynas, koji je osnovan 2007., koristi samo Airbusove avione. Njegova flota uključuje 52 aviona A320 i četiri aviona A330 koje iznajmljuje. Kompanija je već naručila 65 aviona A320 i A321.

A330 koji je naručio flynas bit će modifikovan tako da stane 400 putnika, rekao je Airbus, umjesto 300 u trenutnoj konfiguraciji.

- A330neo će poboljšati naše sposobnosti na dugim relacijama svojom naprednom tehnologijom i efikasnošću, istovremeno podržavajući naše planove rasta i hodočasnički program Saudijske Arabije - rekao je izvršni direktor flynasa Bander Almohanna.

#avioni #SaudijskaArabija #Ekonomija #Biznis