Članak

NEGATOR GENOCIDA IZ IZRAELA

MC Srebrenica odgovorio izraelskom ambasadoru Vilanu: Genocid je presuđen pred Međunarodnim sudom

(Patria) - Memorijalni centar Srebrenica najoštrije osuđuje nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji, Yahela Vilana, koji je negirao genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.

Izjave ambasadora Vilana, koji sugeriraju da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i predstavljaju krajnje nepoštovanje prema sjećanju na više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile", saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

U reakciji na sramotnu izjavu izraelskog ambasdora ističe se i da su genocid u Srebrenici "nedvosmisleno utvrdili i priznali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju".

"Ove presude su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjeru počinjenih zločina. Negiranje ovih nalaza ne samo da iskrivljuje historijsku istinu, već i nanosi dodatnu bol preživjelima i porodicama žrtava koje nastavljaju tražiti pravdu i pomirenje.

Nadalje, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. jul Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje dodatno učvršćuje realnost genocida, čineći svako poricanje očiglednim zanemarivanjem uspostavljenog međunarodnog konsenzusa.

Podsjećamo, ambasador Vilan je u oproštajnom intervjuu Tanjugu rekao: "Nikada nismo prihvatili termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici. Želim da ponovim, tamo se definitivno desio veoma težak ratni zločin, ali sa naše tačke gledišta, on ne predstavlja termin genocid".

"Izjave ambasadora Vilana nisu samo poricanje historijskih činjenica već i opasan korak unazad u borbi protiv genocida i prevencije budućih zločina. Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela svoju historiju dubokih patnji i genocida, posebno je obeshrabrujuće čuti takvo poricanje od izraelskog diplomate.
Naslijeđe Holokausta treba nas naučiti važnosti prepoznavanja i osude svih djela genocida, bez obzira na to gdje i protiv koga se dešavaju", navodi se u saopćenju MC Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručili su da čvrsto stoje na svojoj posvećenosti odavanju počasti žrtvama, očuvanju istine i obrazovanju budućih generacija o užasima genocida.

"Nećemo biti ušutkani poricanjem i nastavit ćemo svoju misiju da osiguramo da svijet pamti i uči iz tragedije Srebrenice".

#BorbaProtivGenocida #Bosnjaci #GeneralnaSkupstinaUN #GenocidSrebrenica #HistorijskaIstina #MedunarodniDanSjecanja #MemorijalniCentarSrebrenica #MeđunarodniKrivicniSud #MeđunarodniSudPravde #YahelVilan #BiH