Članak

POLITIKA I GENOCID U GAZI

Trump kritikovao rivale na sastanku sa Netanyahuom na Floridi

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump oštro je kritikovao svoje demokratske političke rivale i upozorio na strašne posljedice po Bliski istok ako ne bude ponovo izabran, kada se u petak sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Floridi, javio je AFP.

To je bio sastanak u sedmici u kojoj se Netanyahu obratio američkom Kongresu i razgovarao s predsjednikom Joeom Bidenom i potencijalnom demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris, koja je na sastanku prethodnog dana upozorila izraelskog lidera na zadatak oko situacije
u Gazi.


„Imamo nekompetentne ljude koji vode našu zemlju“, rekao je Trump dok je sjedio preko puta Netanyahua. „Ako pobijedimo, to će biti vrlo jednostavno. Sve će uspjeti, i to vrlo brzo“, dodao je.

„Ako to ne učinimo, mogli biste završiti velikim ratovima na Bliskom istoku i možda Trećim svjetskim ratom.“

Trumpova kampanja kasnije je objavila izjavu o sastanku, u kojoj se kaže da je „obećao da će, kada se vrati u Bijelu kuću, učiniti sve da donese mir na Bliskom istoku i bori se protiv širenja antisemitizma po univerzitetskim kampusima širom Sjedinjenih Država.“

Trump je srdačno pozdravio Netanyahua i njegovu suprugu Saru, poljubivši je u oba obraza, a zatim sklopivši ruke s dugogodišnjim premijerom dok su stigli u ljetovalište Mar-a-Lago.

Netanyahu je na internetu objavio fotografiju na kojoj se vidi da drži kapu sa natpisom „TOTALNA POBJEDA“, na koju se zakleo da će postići protiv Hamasa u Gazi, stojeći pored Trumpa.

Ton je bio u značajnoj suprotnosti sa Netanyahuovim sastankom s Harris u četvrtak, na kojem mu je potpredsjednica rekla da zaključi mirovni sporazum u Gazi i insistirala da neće „šutjeti“ o patnjama u palestinskoj enklavi. „Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće. Slike mrtve djece i očajnih gladnih ljudi koji bježe u sigurnost, ponekad raseljeni
po drugi, treći ili četvrti put“, rekla je Harris.

Trump je u petak opisao Harris kao „radikalnu ljevičarsku osobu“ i rekao da misli da su „njene primjedbe bile bez poštovanja - nisu bile baš lijepe u vezi s Izraelom“.

Netanyahu je imao znatno toplije odnose s Trumpom nego s Bidenom, i sukobio se s administracijom sadašnjeg predsjednika oko pitanja uključujući civilne žrtve u Gazi i brzinu dostave američkog oružja u Izraelu.

U svom obraćanju Kongresu, izraelski lider je pohvalio i Bidena i Trumpa, ali je posebno pohvalio kontroverzne mjere koje je bivši predsjednik preduzeo tokom svog mandata.

„Želim da se zahvalim predsjedniku Trumpu za sve stvari koje je učinio za Izrael. Od priznavanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, do suočavanja s iranskom agresijom, do priznavanja Jerusalema kao našeg glavnog grada i premještanja američke ambasade tamo“, rekao je Netanyahu.

#BenjaminNetanyahu #BliskiIstok #DonaldTrump #Gaza #Hamas #Jerusalem #JoeBiden #KamalaHarris #MarALago #SjedinjeneDržave #svijet