Članak

ŽELI RUSKU NAFTU

Mađarska prijeti EU blokiranjem 6,5 milijardi eura zbog Ukrajine

Mađarska će blokirati sredstva EU za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju dok god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovoj teritoriji, rekao je jučer mađarski ministar vanjskih poslova.

(Patria) - Mađarska će blokirati sredstva EU za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju dok god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovoj teritoriji, rekao je jučer mađarski ministar vanjskih poslova.

Slovačka i Mađarska su ranije ovog mjeseca rekle da su prestale primati naftu od Lukoila naftovodom Družba, nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca uvela zabranu prolaza za proizvode ruske kompanije.

Također, mađarsko ministarstvo energetike je radi odgovora na situaciju oformilo radnu grupu vezanu za sigurnost opskrbe, koja je "pregledala dosad poduzete i moguće sljedeće korake", navodi se u saopštenju ministarstva.

- Dokle god Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi eura Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), kao kompenzaciju za pošiljke oružja - poručio je mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto, prenosi televizijski kanal ATV.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Kijev tvrdi da je blokirao naftu Lukoila, no da se ukupan protok kroz naftovod, kojim se služe i drugi opskrbljivači, nije smanjio.

Naftovod Družba, koji povezuje Rusiju s bivšim zemljama socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je funkcionisati tokom više od dvije godine rata u Ukrajini, čak i dok je EU odustajala od drugih izvora energenata iz Rusije.

Mađarska je ostala naročito ovisna o ruskoj nafti te tvrdi da bez nje ne može opskrbljivati svoje rafinerije.

Mađarska i Slovačka su od Evropske komisije u ponedjeljak zatražile da posreduje u postupku savjetovanja s Ukrajinom. Postupak bi omogućio da o pitanju odlučuje sud, osim ako izvršno tijelo EU ne reaguje unutar tri dana.

EPF, stvoren 2021., djeluje kao instrument za povrat sredstava zemljama članicama EU koje su slale municiju drugim zemljama.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022., države članice koje su Ukrajini poslale oružje mogu zatražiti naknadu iz tog fonda.

No, Mađarska više od godinu dana blokira isplatu iduće tranše novca iz EPF-a, navodeći kao razlog razne poteškoće.

#Družba #EPF #EU #Kijev #Lukoil #Mađarska #PeterSzijjarto #Rusija #Slovačka #Ukrajina #Svijet